Obří požár v Berlíně. Plameny krotí přes 220 hasičů

V německé metropoli hoří od pátečního rána továrna na zpracování kovů, ze které se valí hustý kouř. Část jedné ze zasažený budov se zřítila. "Hašení pokračuje a má výsledky. Okolní budovy byly ochráněny," informovali po šesté hodině večerní berlínští hasiči na síti X.

Hala patří společnosti Diehl Metal Applications spadající pod skupinu Diehl, pod kterou spadá i společnost Diehl Defence, jejíž rakety IRIS-T jsou nasazovány na Ukrajině. Informoval o tom deník Berliner Zeitung. V berlínské továrně ale výroba zbraní údajně neprobíhá.

[chooze:article;value:553748]

Kvůli průmyslové výrobě panovaly obavy, že může být kouř z továrny silně toxický. "Můžeme potvrdit, že v budově hoří také chemikálie. Byla tam uskladněna kyselina sírová a kyanid měďnatý. Hrozí nebezpečí vzniku kyseliny kyanovodíkové, která by mohla s kouřem stoupat do ovzduší," citoval Bild informace uvedené hasiči.  

Lidé v okolí byli v souvislosti s požárem vyzváni, aby zavřeli okna a nevětrali. K večeru ale hasiči upřesnili, že jedovatost kouře je nižší, než původně očekávali. "Znečišťující látky bylo možné detekovat pouze v bezprostřední blízkosti požářiště. Výstražná oblast byla zmenšena," uvedli s tím, že proti ohni bojuje 223 lidí. 

Obří požár lesa na Pelhřimovsku. Plameny krotilo 13 jednotek hasičů (30/4/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.