Izraelská armáda je připravena k útoku na Rafáh. OSN varuje před krveprolitím

Desítky izraelských tanků se připravují na jihu pásma Gazy k pravděpodobně poslednímu útoku. Cílem má být příhraniční město Rafáh, kde se podle izraelské vlády skrývají poslední teroristé, kteří se podíleli na masakru v Izraeli loni 7. října. Spolu s nimi je tam ale i jeden a půl milionu uprchlíků z celého Pásma Gazy. Před možnými ztrátami na straně civilistů varuje OSN i Spojené státy.

"Upozornili jsme Izrael, že je nutné zajistit, aby se civilisté z bojové zóny přesunuli dřív, než bude zahájen jakýkoliv útok. To zatím ještě neudělali," řekl americký ministr obrany Lloyd Austin.

Invazi by mohla odložit pouze dohoda mezi Izraelem a Hamásem o propuštění 129 rukojmích výměnou za dočasný klid zbraní. Ultimátum k jejímu dosažení už vypršelo. Ačkoliv je podle Egypta jednání na dobré cestě, podle izraelského premiéra k útoku dříve či později stejně dojde.

[chooze:article;value:552195]

"​Jsou mezi námi různé názory ohledně operací ve vzdálených i blízkých oblastech. Ale konečné stanovisko jsem přijal já, už je rozhodnuto. Zasáhli jsme zde a zasáhneme i tam," upozornil izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

"Útok může přijít každou chvíli. Nemáme kde  se schovat, už tu nic nezbylo," říkají lidé. "Doufám, že se nakonec dohodnou a my se vrátíme do svých domovů. Snad válka skončí a do Rafáhu žádná invaze nebude," věří další. "Samozřejmě že máme strach. Doufám, že se situace nějak vyřeší, lidé nemají kam jít," postěžovali si jiní.

Za ukončení sedmiměsíčního konfliktu v Pásmu Gazy protestují lidé v zemích po celém světě. Ve Spojených státech amerických se propalestinské demonstrace za mír na některých univerzitách ale proměnily v agresi vůči židovským studentům.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.