Pošta testuje nové mobilní pobočky. Obcím se to nelíbí, chtějí zpět kamenné

Venkova se rušení poštovních poboček nedotkne. To alespoň prohlašovaly vláda i Česká pošta ještě nedávno. Teď se zdá, že je všechno jinak. Starostové několika obcí na Královéhradecku se dozvěděli, že jejich kamennou pobočku na tři měsíce nahrazuje mobilní pošta.

"Dozvěděli jsme se o tom 11 dnů před tím," tvrdí například starosta Jeníkovic David Jánský (Bezpečná obec) a upozorňuje, že správně by o tom měli vědět 30 dní dopředu. Stejně to vidí i starosta Blešna Miloš Buroň (nez.). "Přijeli 23. dubna s tím, že se nám zavírá naše pobočka od 6. května. Je to v rozporu s vyhláškou Českého telekomunikačního úřadu," myslí si.

Podle České pošty se s přechodem na mobilní pobočku prakticky nic nezmění. "Zajistí služby stejně, jako by to udělala kamenná pobočka," vysvětluje mluvčí pošty Matyáš Vitík. Starostové jsou ale přesvědčeni, že kamenná pobočka nezavře jen na tři měsíce, ale napořád.

[chooze:article;value:552387]

Například v Jeníkovicích byla pošta otevřená 12 hodin týdně, v Blešně 17 a alespoň dvakrát týdně až do odpoledne. To ale nově už platit nebude. "Proklamují, že budu pro občany dělat větší komfort. Tady se to ale o 40 procent snižuje, ze 17 hodin na deset hodin týdně," upozorňuje Buroň.

Mobilní pošta bude navíc do obce jezdit vždy jen přes poledne, v době, kdy tam nikdo z pracujících není. V případě nezastižení si mají adresáti dojet pro balík nebo dopis na pobočku v 18 kilometrů vzdáleném Hradci Králové.

[chooze:article;value:550653]

Zatím se tento krok týká tří obcí v republice. Mobilní pošta má zajistit i doručování balíků a do budoucna prý bude vybavená i Czech POINTem. "Poté dojde k vyhodnocení toho projektu a uvidíme, jakou cestou se dál vydáme," dodává mluvčí pošty.

V Jeníkovicích ani v Blešně se ale svých poboček jen tak vzdát nechtějí. V obou obcích už začali sepisovat petici. Starosta Jeníkovic navíc nabízí možnost poskytnout poště prostory za nulový nájem.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.