Bijec Procházka zapálil v rodné vsi čarodějnickou vatru. Fandilo mu plné hřiště

Kvůli zákazu rozdělávání ohně museli museli pořadatelé na řadě míst po České republice připravit náhradní program. Například v osadě Ládví nedaleko Prahy zvolili alternativu  když není možné vatru zapálit, omotali ji světýlky, která hranici rozzáří.

Kromě toho jsou tam také připravené hry pro děti nebo třeba společné bubnování s bubeníkem. Spousta lidí dorazila na úterní magický večer v kostýmech. A pro zájemce byla připravené také třeba lekce létání na koštěti. 

[chooze:article;value:553336]

​To zapálení vatry v Hostěradicích na Znojemsku mělo speciální atmosféru. Přijel tam totiž jeden z nejslavnějších rodáků, bojovník Jiří Procházka. Místní mu přichystali velkolepé uvítání, zaplnili téměř celé fotbalové hřiště – zazněla skladba, se kterou nastupuje do zápasů, a pak náš nejlepší MMA zápasník zapálil několikametrovou hranici.

Ve 22 hodin vše vyvrcholilo ohňostrojem. Na jižní Moravě, podobně jako ve velké části republiky, sice platí výstraha před požáry, ale žádný plošný zákaz rozdělávání ohňů vyhlášen nebyl.

K pálení čarodějnic neodmyslitelně patří opékání špekáčků. "Špekáčky vždycky spojovaly lidi, na táborech, na výletech, to bylo strašně důležité, protože to dalo dohromady lidi," řekl výrobce uzenin Andrej Tlustý. 

Jak si správně nakrájet špekáček? Češi ukázali originální metody:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.