V liberecké pizzerii šlo o zdraví. Hygienici našli hmyz i plíseň

[chooze:gallery;value:35731]

​Hmyz, plísně v chladících zařízeních a nečistoty na podlaze i v regálech a zařízeních kvůli výrazně zanedbanému úklidu. V pizzerii "Maškovka" z liberecké Frýdlantské ulice Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozornila na riziko kontaminace potravin a v pátek ji uzavřela

"Zahájili jsme správní řízení o uložení pokuty, na místě mohlo dojít ke zdravotní újmě zákazníků," říká pro TN.cz mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

[chooze:article;value:538621]

​"Pokaždé, když naši inspektoři zjistí během kontrol nevyhovující stav včetně porušení hygienických předpisů, tak na místě uloží zákaz užívaní prostor," vysvětluje mluvčí inspekce.

"A zároveň nařídíme opatření, která uživatel musí splnit, aby bylo možné potraviny uvádět do oběhu bezpečně. Jakmile podnikatelé dojdou k závěru, že opatření splnili, nás o tom informují a provedeme opakovanou kontrolu. Ta buď potvrdí, že už je vše v pořádku, nebo zákaz platí dál," dodává Kopřiva s tím, že každoročně SZPI uzavře asi 150 provozoven.

Jen den před zmiňovanou pizzerií tak inspektoři nechali zavřít i Restauraci Pustý mlýn v Brumovicích z Moravskoslezského kraje. Problém byl s výskytem hlodavců a se zanedbaným úklidem. Hlodavci včetně těch mrtvých vedli ve stejný den také k uzavření „Restaurace v Ráji“ ze Strakonic.

Chrudim se potýká s invazí potkanů. Přemnožení hlodavci lezou do aut a domů (7/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.