Amnesty International kritizuje Česko. Vadí jí přístup k ukrajinským uprchlíkům

Ukrajinci prchající před válkou čelí podle zprávy Amnesty International nenávisti. "Ukrajinští uprchlíci byli vystaveni nenávistným projevům, diskriminaci, obtěžování a zločinům z nenávisti v době rostoucího ekonomického a politického napětí," stojí ve zprávě.

Ke zprávě se pro TN.cz vyjádřila ředitelka Ukrajinského Centra Nusle Pražský Majdan Galina Andrejciv: "Vůbec ale není zmíněn důvod a zásadní příčina nenávisti vůči Ukrajincům – ruská propaganda a dezinformace".

[chooze:article;value:543337]

​Se zprávou nesouhlasí sociolog Jan Červenka z Centra pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu Akademie věd ČR, které minulý týden vydalo průzkum na téma integrace Ukrajinců. "Převládá názor, že se ta integrace daří," řekl TN.cz.

Podle Červenky se na tom podílí i vysoká míra zaměstnanosti uprchlíků z Ukrajiny. "Pro Čechy je důležité, aby se cizinci integrovali do společnosti. Aby pracovali a neseděli na dávkách," sdělil TN.cz Červenka. "U Ukrajinců, kteří nám nejsou kulturně a jazykově vzdálení, je poměrně vysoká pravděpodobnost, že se tu budou úspěšně integrovat," doplnil.

"V zemi zůstalo přibližně 350 000 ukrajinských uprchlíků. Na pozadí hospodářské recese a rostoucí inflace byli Ukrajinci vystaveni nenávistným projevům, obtěžování a zločinům z nenávisti; v srpnu byly ve městě Plasy násilně napadeny dvě ukrajinské uprchlice kvůli jejich národnosti," uvádí dále Amnesty International.

"Je třeba poznamenat, že tento případ nelze považovat za reprezentativní pro situaci ukrajinských uprchlíků v České republice, neboť se jedná o ojedinělý incident, který byl českou komunitou důrazně stíhán a odsouzen," poznamenala Andrejciv k případu napadení na Plzeňsku.

Podle Červenky není česká společnost nepřátelská specificky vůči Ukrajincům. Jedná se ale o nejpočetnější menšinu u nás, z čehož vyplývá, že ve vztahu k nim dochází k nejvíce konfliktům.

Ukrajinští muži v povolávacím věku už nebudou moci získat pas mimo území Ukrajiny. Ukrajinská vláda tak reaguje na nedostatek vojáků v armádě. Podívejte se na reportáž TV Nova ze čtvrtka:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.