Lidé si zapomínají vyzvednout přeplatky za léky. Nový zákon to má změnit

Jen od Všeobecné zdravotní pojišťovny si lidé v minulém roce nevyzvedli celkem 45 milionů korun. A podobné je to i u dalších pojišťoven. "Paradoxně skoro jeden milion se nám vrátil zpátky. Je to rok od roku horší. Ve srovnání s rokem 2022 to bylo skoro o 400 tisíc korun více," uvedl mluvčí zdravotní pojišťovny Revírní bratrské pokladny (RBP) Ivo Čelechovský.

"Vojenské zdravotní pojišťovně (VoZP) se vrací cca 5 procent nedoručených přeplatků, výrazně více těch, které jsou zasílány poštou," přitakal mluvčí VoZP Jan Mates.

Paní Ivana užívá léky na vysoký krevní tlak a cholesterol a přeplatky za ně dostává každé tři měsíce. "Dostávám to na účet od té zdravotní pojišťovny. Je to velmi příjemné," řekla paní Ivana.

O tyto peníze se nikde žádat nemusí, pojišťovny vracejí přeplatky automaticky. Stačí překročit ochranný limit, který se liší podle věku. Na peníze nejsnadněji dosáhnou senioři nad 70 let, u nich stačí za léky doplatit více než 500 korun za rok.

[chooze:article;value:548259]

Jenže právě u seniorů je problém s doručením přeplatku nejčastější, řada jich totiž nemá bankovní účet. "Často si klient poukázku nevyzvedne na poště, ať už z toho důvodu, že to například nestihne v daném termínu, nebo proto, že se přestěhoval například do domova pro seniory nebo do léčebny dlouhodobě nemocných, a tuto změnu pojišťovně nikdo nenahlásil, a my tedy posíláme tu poukázku stále na stejnou, tedy starou adresu," vysvětlila mluvčí VZP Viktorie Plívová.

"Klientům doporučujeme, aby si zřídili elektronický účet. Je to nejrychlejší a nejbezpečnější cesta, jak ke svým penězům ihned přijít," poradil Čelechovský.

Od příštího roku ale ministerstvo zdravotnictví plánuje změnu. Přeplatky za léky by se měly automaticky odečítat přímo v lékárně. "Ubude tam spousta administrativních kroků, a hlavně ty peníze zůstanou v peněžence pacienta a nebude nutné čekat na nějaké vrácení zdravotní pojišťovnou," prozradil náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. Návrh nového zákona by měla už brzy projednat Sněmovna.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.