Fiasko na Majálesu: Pořadatel nevracel zálohy, dav rozháněli policisté na koních

Každý návštěvník, který se zúčastnil pražského Majálesu a chtěl se občerstvit u stánku, musel při platbě za nápoj dát i zálohu za kelímek, a to 70 korun. Na konci akce se kelímky vracely. Tedy pokud měl člověk zrovna štěstí a přišel včas.

U stánku, kde se vracely peníze, se shromáždilo několik stovek lidí, podle různých zpráv 300 až 500, na které vrácení záloh nevyšlo. Ti to brali velmi nelibě, a tak začaly spory mezi návštěvníky a pořadateli. Pokud by zmíněných 500 lidí vracelo jen jeden kelímek, dohromady by obdrželi 35 tisíc korun. 

Vzduchem se neslo skandování "My chceme prachy", směrem k pořadatelům létaly použité kelímky. Obsluhu bránila ochranka, nakonec zasáhla i policie, a to včetně ozbrojenců na koních.

Mnozí další si ale pro zálohu vůbec nešli. "Šla jsem okolo toho stanu na vrácení kelímků ve chvíli, kdy se ještě nedělo tohle, ale byly tam fakt strašný fronty. Kdybych tam chtěla čekat na vrácení, určitě by to bylo minimálně na půl hodiny. Navíc v celým areálu večer fungoval zřejmě jen jeden tenhle stan. Každopádně kelímek jsem si musela nechat," popsala návštěvnice Petra.

Tu doprovázely další dvě kamarádky, které se zachovaly stejně. A dle jejího svědectví to obdobně řešili i další lidé.

[chooze:article;value:552688]

Návštěvníci si také stěžovali na chybějící vodu a nealkoholické nápoje, a to ještě před příchodem večera. "Jako velikou chybu vidím to, že u pěti stánků nám v 19:00 řekli, ze došla voda, o hodinu později už nebyl ani tonic a víno. Tvl, tak dělám akci pro tolik lidí, tak si to nějak naplánuju," popsala Pavlína. Různí lidé ale uvádí různé hodiny.

Se svými zážitky na redakci TN.cz obrátilo mnoho dalších lidí. Na e-mail, facebook a další sociální sítě přišly desítky komentářů.

Pořadatel akce ale pochybení odmítá. "Žádnému baru nedošly alko ani nealko suroviny v průběhu celé akce," prohlásil organizátor Michal Šamánek.

Co se vracení záloh týče, byla podle něj připravena dostatečná rezerva, asi trojnásobek toho, co se mělo vracet. "Dostali jsme od té části týmu, která se o vratné kelímky starala, ve 23:45 informaci, že jim dochází peníze, pak jim asi za deset minut došly. Z mého pohledu jim musel peníze někdo sebrat, to teď vyšetřujeme," řekl Šamánek.

[chooze:article;value:552528]

"Bylo tam možná 200, 400 až 500 lidí, kteří se dožadovali vrácení peněz, z nichž bylo nemalé množství vracečů, kteří sbírají neboli kradou kelímky ostatním návštěvníkům. Tito lidé, kteří si mysleli, že na tom vydělají, začali být agresivní a strhli tu skupinu lidí a ti začali útočit na stan a obsluhu, proti tomu se to snažila ubránit ochranka. Policie zasáhla, proti nejagresivnějším silou," přiblížil organizátor.

Policie na místo poslala speciální pořádkové jednotky a také policisty na koních. Jak uvedl policejní mluvčí Jan Rybanský, tři lidé byli zadržení kvůli neuposlechnutí výzvy, což se bude řešit v přestupkovém řízení.

"Je to extrémně nešťastné, protože to dopadlo na ty férové, nechtěně si asi 300 lidí koupilo kelímek. Máme kamerové záznamy, pokud identifikujeme, že to byl férový návštěvník, tak mu peníze vrátíme. Čeká je i malá kompenzace pro příští akci," ujistil Šamánek. Odhozené kelímky nakonec pokryly zem v areálu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.