Část vlády chce výpovědi bez důvodu. Lidovci se bojí o maminky s malými dětmi

Jako první přišla s návrhem úpravy zákoníku Národní ekonomická rada vlády (NERV). Ta se inspirovala dánským modelem flexicurity. "Na jedné straně je snazší zaměstnance propustit, ale na straně druhé to musí být kompenzováno vyšším odstupným, vysokými a časově omezenými dávkami v nezaměstnanosti a aktivnější rolí státu například v rekvalifikacích," vysvětlil člen NERV a ekonom Dominik Stroukal.

"Způsobů vyšší flexibility a zároveň ochrany zaměstnance je celá řada a ona často skloňovaná výpověď s vysokým odstupným bez udání důvodu je jen jedna z nich. Musí na tom ale být širší společenská shoda a sami jsme upozorňovali, že je potřeba to probrat na tripartitě, protože nedává smysl dělat takovou změnu, jen aby to následující kabinet zrušil," dodal Stroukal.

[chooze:article;value:551262]

SPOLU se neshodne

Podle ODS by to vedlo k větší flexibilitě pracovního trhu s jasnými podmínkami pro zaměstnance a zaměstnavatele. Tedy výpovědní doba plus vyšší odstupné například ve výši šesti měsíčních průměrných platů.

"Je logické, že možnost výpovědi bez udání důvodu bude doprovázena vyšším odstupným, než je dnes obvyklé, anebo delší výpovědní dobou. A určitě bych podpořil odstupňování finanční kompenzace podle doby, kterou zaměstnanec ve firmě odpracoval. Nemám obavu z toho, že by takové opatření zaměstnavatelé zneužívali. Byl by blázen každý, kdo by propouštěl spolehlivého a pracovitého zaměstnance, navíc v době, kdy je po pracovní síle taková poptávka," řekl poslanec ODS a místopředseda rozpočtového výboru Sněmovny Vojtěch Munzar.

V diskuzi je zmiňována také možnost okamžité výpovědi bez udání důvodu. Portál iDnes citoval novou místopředsedkyni ODS Evu Decroix, která by byla pro okamžitou výpověď, kompenzovanou šesti- až devítinásobkem měsíční mzdy. V přepočtu na průměrnou mzdu podle ČSÚ (4. kvartál 2023), která činila 46 013 Kč, by bylo odstupné asi 276 až 414 tisíc. U mediánu, který byl ve stejném kvartálu 39 685 Kč, by to bylo odstupné asi 238 až 357 tisíc korun.

TOP 09 by souhlasila s výpovědí bez udání důvodu v případě soukromého sektoru. "Tam platí, že racionálně jednající podnikatel si svých pracovitých, pilných a flexibilních zaměstnanců váží. Opravdové schopnosti a kompetence zaměstnanců je dostatečně chrání proti tomuto typu výpovědi," uvedl poslanec TOP 09 Miloš Nový.

"Výše odstupného by se měla podle mého názoru pohybovat v rozmezí šesti až devíti měsíčních platů. Výpověď bez udání důvodu by se dle mého názoru neměla vztahovat na zaměstnance starší 60 let, kteří by pět let před odchodem do starobního důchodu měli velmi ztíženou pozici na trhu práce," dodal Nový.

Naopak lidovci jsou zásadně proti jakékoliv variantě. "Dokud budou lidovci ve vládě, výpověď bez udání důvodu v zákoníku práce nebude. Představme si maminku s malým dítětem, které je často nemocné. Pro zaměstnavatele je možná pohodlné vyhodit ji bez udání důvodu, ale pro nás to je morálně nepřípustné. Ani odstupné ve výši několika platů nemusí nahradit jistotu stálého zaměstnání," prohlásil ekonomický expert lidovců Michael Kohajda.

[chooze:article;value:550467]

Piráti jsou ochotní jednat, pro STAN to není téma

Piráti naopak zastávají přístup, kdy by za určitých okolností byli ochotní na návrh kývnout. "Piráti jsou pro 'flexicurity' podle holandského či dánského vzoru. To znamená vyšší pružnost při náboru i propouštění zaměstnanců, ale také, a to je zásadní, vyšší sociální ochranu zaměstnanců – například formou vyšší příjmové podpory v případě ukončení pracovního poměru. Flexibilita je také o celoživotním vzdělávání a funkčním systému rekvalifikací," odpověděla místopředsedkyně Sněmovny za Piráty Olga Richterová s tím, že návrh NERV by potřeboval větší důraz na ochranu zaměstnanců.

Vyšší flexibilitu ale Piráti jako princip podporují, ale zásadně nesouhlasí s návrhem na propouštění zaměstnanců zcela bez udání důvodu. "Je to krajní záležitost, která by musela být zároveň vykompenzována výrazně vyšším odstupným, například na úrovni trojnásobku běžného odstupného. Pro velkou část zaměstnanců by se jednalo o šest až devět měsíčních platů. Potřebná jsou i další, související opatření. Česko zároveň dále zůstává vázáno mezinárodními úmluvami, které chrání zaměstnance například proti diskriminaci," doplnila Richterová.

Téma výpovědí bez udání důvodu není v tuto chvíli aktuální pro Starosty, jak uvedla jejich tisková mluvčí Sára Beránková. "Za stěžejní naopak vnímáme potřebu podpořit flexibilitu trhu práce novelou, která obsahuje řadu dalších opatření. Nová politika zaměstnanosti, která teď na Úřadech práce startuje, rozjíždí individualizovanou práci s uchazeči. Až budeme mít stabilní systém poradenství a rekvalifikací, můžeme řešit další jednotlivosti," objasnila.

ANO je proti

SPD se k návrhu zatím nevyjádřila, ANO by ale tento institut nezavádělo. "S tímto opatřením máme problém, nesouhlasíme s ním. Nevíme, ani zdali by to mělo pozitivní dopad na trh práce, jak se deklaruje, nejsou žádná data, kromě toho to je opatření, které přestane fungovat v době, kdy by byla vyšší nezaměstnanost. Je potřeba taktéž alespoň bazálně ochránit starší zaměstnance a to musí jít ruku v ruce s nabídkou rekvalifikací na Úřadu práce."

Odmítavý postoj zaujímají například i odbory. ČMKOS dokonce vytáhlo proti návrhu s peticí, tu je možné podepisovat jak on-line, tak i přímo, a to do 15. května.

[chooze:poll;value:10283e3329169d4ecfe8aff0580c37b971586b73]

[chooze:poll;value:2e134633e61041acf975ba3ab45e5d0d5b7b29ef]

​Podívejte se na dubnovou reportáž TV Nova k výpovědím bez udání důvodu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.