Vědci ukázali obličej svatého Vojtěcha. Jeho ostatky skrývá svatovítský poklad

Svatý Vojtěch je hlavní patron Arcibiskupství pražského. Za svého působení na konci 10. století vystupoval proti mnohoženství, obchodu s otroky nebo alkoholismu. Vědci nyní na základě nejmodernějších metod představili přibližnou podobu tohoto světce.

"Z jednotlivých fotografií nebo videozáznamu lebky jsme schopní vytvořit přesný digitální model. Když máme připravenou digitální lebku, tak nastupuje digitální sochařství. Můžete využít jednotlivé postupy, které jsou definované lékaři a antropology za posledních 70 či 80 let, a pokusit se vytvořit tvář toho člověka jen na základě té lebky," říká geoinformatik Jiří Šindelář.

Kromě Čechů se na rekonstrukci světcova obličeje podíleli také vědci z Polska či Brazílie. Stejný mezinárodní tým před třemi roky zkoumal podobu svaté Ludmily. Ukázal ale také, jak přibližně vypadaly Zdislava z Lemberka, královna Judita nebo dívka z doby kamenné, jejíž ostatky byly nalezeny v jeskyni u Mladče na Olomoucku.

[chooze:article;value:541148]

Portrét svatého Vojtěcha, který představili, je ale, podobně jako ty předchozí, jen přibližný. Je totiž spousta detailů, které více než tisíc let po jeho smrti prostě znát nemohou.

"Nevíme, jakou měl barvu pleti, nevíme nic o barvě jeho očí. Nevíme nic o tom, jak měl upravené vlasy, vousy, měl-li vůbec nějaké. Zvolili jsme postup takový, jaký nám doporučili kolegové historici antropologové a archeologové," vysvětlil úskalí rekonstrukce Šindelář.

Svatý Vojtěch byl druhým pražským biskupem. I když byl jedním z největších Čechů, neměl na růžích ustláno. "Dokonce z protestu musel odejít, protože se mu nedařilo přimět tehdy Čechy k tomu, aby žili evangelium tak, jak on ho kázal. Za největší spor můžeme považovat jeho boj proti prodávání otroků," dodává pražský arcibiskup Jan Graubner.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.