Zubaři plánují vypovědět smlouvy s pojišťovnami. Chceme rakouský model, říká Šmucler

Necelé dva miliony obyvatel České republiky nemají pravidelnou stomatologickou péči, zdůraznila v pořadu Za pět minut dvanáct senátorka Jitka Seidlová (KDU-ČSL). Neútěšný stav české stomatologie chce se svými kolegy řešit návrhem zákona, který by zubařům ze zahraničí usnadnil zahájení praxe u nás. Tím by se počet zubařů navýšil.

Jenže podle prezidenta České stomatologické komory Romana Šmuclera není problém nedostupnosti stomatologické péče v nedostatku zubařů. "Stomatologů zde máme dost. Máme dnes spoustu kolegů, kteří doslova nemají co dělat. Za posledních pár let přibylo dalších asi tisíc zubařů díky aprobacím," řekl. 

Nedostatek zubařů je podle Šmuclera záležitostí pojišťoven. "Tam ten nedostatek je, protože nám sebrali asi polovinu peněz, s čímž nemůžeme nic dělat. Doporučuji lidem, aby přestali platit zdravotní pojištění, protože ten problém se nedá řešit tím, že bude někdo dokola opakovat, že nejsou lékaři," pronesl Šmucler.

[chooze:article;value:551329]

Naproti tomu přišel s vlastním návrhem. "My jsme tady mívali stejný systém, jako je v Rakousku, tedy že když někdo chtěl smlouvu, tak ji dostal jen tam, kde už končil nějaký kolega. My tento rakouský systém chceme taky," uvedl Šmucler.

Za tímto účelem se zubaři podle Šmuclera chystají k radikálnímu kroku. "Plánujeme vypovědět všechny smlouvy v Česku a dohodnout se se zdravotními pojišťovnami na nových smlouvách, aby lidé nebyli bez péče. Principem je vydání těchto smluv a zaplacení částek, které odpovídají Rakousku," vysvětlil.

Návrh senátorů, proti kterému Šmucler protestoval, počítá s usnadněním aprobační zkoušky pro cizince. "Už jsme přišli o spoustu ukrajinských zubařů, kteří by u nás chtěli pracovat, ale náročnou aprobační zkouškou neprojde většina cizinců ani po několika pokusech. Proto odcházejí do okolních zemí, kde ji složí bez problému," argumentoval senátor Ladislav Václavec (ANO).

Podle senátorky Seidlové by tito zubaři mohli přijít pouze na pozvání České stomatologické komory nebo krajů. "Není to tak, že by sem mohl kdokoliv přijít a otevřít si ordinaci. Kdo by tady chtěl mít odbornou praxi, tak sem bude muset být pozván," vysvětlila.

Na celý díl pořadu Za pět minut dvanáct se můžete podívat zde:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.