Na festivalu se masivně rozšířil norovirus. Stovky lidí mají prudké zažívají potíže

Velmi špatný suvenýr si z jarního festivalu v německém Stuttgartu odnesly stovky lidí. Při oslavách připomínajících pivní tradici města se zhruba 300 návštěvníků nakazilo vysoce infekčním norovirem, píše portál Bild.

Všechny nakažené spojovalo jedno místo. Nemoc vypukla v pavilonu Göckelesmaier, kde se návštěvníci stravovali. Počtů nakažených navíc od pondělí, kdy se ozvali první lidé se zdravotními potížemi, stále přibývá. Jsou mezi nimi i zaměstnanci festivalu.

Původce nákazy pořadatelé festivalu stále hledají. Ke kontaminaci jídla a nápojů v pavilonu mělo dojít pravděpodobně v sobotu. "V tuto chvíli nemáme důkazy o tom, že by virus pocházel od jednoho z našich zaměstnanců," řekl podle Bildu ředitel festivalu Karl Maier.

[chooze:article;value:508170]

Festival však navzdory epidemii stále pokračuje a otevřený je i pavilon, kde se lidé nakazili. "Pro přerušení festivalu není důvod. S provozním pavilonu spolupracujeme na zajištění nákazy," řekl podle portálu Tagesschau mluvčí Stuttgartu Sven Matis.

Přesný původ viru zatím není známý, podle odhadů se však nejspíš rozšířil z kuchyně. "Máme důvod se domnívat, že se virus rozšířil ze zázemí pro zaměstnance a bohužel se roztáhl po celém pavilonu," dodal Matis.

Norovirus u pacientů způsobuje řadu velmi nepříjemných potíží. Přenáší se především trávícím traktem a u nakažených vede k velmi prudkým průjmům, zvracení a břišním křečím. Méně závažné příznaky jsou pak horečka, únava, bolest svalů nebo zimnice.

Drama na palubě. Letoun se musel vrátit na letiště kvůli cestujícímu s průjmem (9/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.