Západ má pro Čínu zásadní výhrůžku. Situace se vyhrocuje

Blinkenova třídenní návštěva Číny začne ve středu. Na cestu se vydává krátce poté, co americká Sněmovna reprezentantů schválila pomoc Ukrajině, a v situaci, kdy má Západ obavy, že Čína stále více vojensky pomáhá Rusku při jeho agresi na Ukrajině. Pro Peking tak má americký ministr zásadní výhrůžku, upozornil web magazínu Politico.

"Jsme připraveni podniknout kroky, pokud to budeme považovat za nezbytné, proti firmám, které vážně narušují bezpečnost na Ukrajině i v Evropě," varoval významný představitel amerického ministerstva zahraničí. "Prokázali jsme, že jsme k tomu ochotni, pokud jde o firmy z řady zemí, nejen z Číny," dodal.

[chooze:article;value:551875]

Čína má Rusku posílat neprůstřelné vesty i vojenská vozidla. I díky tomu obnovuje Moskva svou sílu. "Což má dopad nejen na bojiště na Ukrajině, ale podle našeho názoru představuje větší hrozbu pro širší evropskou bezpečnost," upozornil americký představitel.

Podle agentury AP zároveň Čína zasílá Vladimiru Putinovi součástky a mikročipy, které se používají při výrobě dronů, raket i obrněných vozidel.

Blinken už dříve na summitu G7 upozornil, že je Čína jedním z hlavních podporovatelů Ruska v oblasti poskytování výzbroje. "Vidíme, že Čína sdílí obráběcí stroje, polovodiče a další zboží dvojího užití, které pomohlo Rusku obnovit obrannou průmyslovou základnu," prohlásil.

[chooze:article;value:551475]

Bidenova administrativa stále více vnímá Čínu jako hrozbu. Ve své knize China’s Rise, Russia’s Invasion, and America’s Struggle to Defend the West (Vzestup Číny, ruská invaze a americký boj za obranu Západu) na to upozornil novinář David Sanger. Americký prezident si podle něj uvědomil, že Čína nikdy nebude pro USA přítelem.

Mezi Pekingem a Washingtonem tak roste napětí. Konflikt by mohl začít například v Jihočínském moři, míní americký admirál Mike Hewett. "Je tam spousta 'šedých míst' ohledně toho, co by znamenalo válku. V zásadě obavy nevzbuzuje ani tak válka jako spíš, že se USA nebo Čína tak přepočítají, že tím nakonec začnou válečný konflikt," popsal pro Express. Konflikt by podle něj mohly započít i diplomatické roztržky.

Íránský útok znepokojil světové lídry. Po zklidnění situace volá i Čína (4/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.