Obezita přináší řadu problémů. Lidem s nadváhou hrozí infarkty i šikana

Obezita sžírá celé tělo. Je nejen vidět, ale stojí za řadou dalších nemocí. Způsobuje cukrovku, může za kornatění cév, ovlivňuje srdce. "Zvyšuje riziko takzvaných kardiovaskulárních komplikací, jako je srdeční infarkt, cévní mozková příhoda a další," řekl přednosta České obezitologické společnosti Martin Haluzík.

Obezita podle studií dokonce způsobuje pět až deset procent všech nádorů. Ovlivňuje plodnost a může rozhodovat i o délce života. Na základě výpočtů se uvádí, že ji může zkrátit o pět až sedm let.

Největším terčem apelů jsou rodiče, protože se stravě svých dětí nevěnují tak, jak by měli. Nejvíc obézních dětí je mezi 11. a 13. rokem. Ty jsou mnohdy vystaveny takzvanému bodyshamingu, tedy kritice a urážkám kvůli vzhledu, a trpí celý život.

[chooze:article;value:550998]

"Problémem dětské obezity je, že často pokračuje až do dospělosti a je asociována s řadou dalších onemocnění. Také ovlivňuje onemocnění, jako je spánková apnoe nebo rozvoj poruch pohybového aparátu," uvedl dětský lékař Dalibor Pastucha.

Mnoho lidí podle lékařů ani nezná svoji váhu. Mnohdy v tom hrají alibistické důvody. Přitom léčba obezity nás ročně stojí více než 30 miliard korun. Dalších 70 miliard putuje na nemocenské či ušlé výdaje.

Pojišťovny proto cílí na prevenci. "Pojištěncům s obezitou nabízíme komplexní program, využít mohou až 10 500 korun z fondu prevence," sdělila mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jana Schillerová.

Lékaři sice na obezitu mohou předepisovat čím dál lepší léky, uzdravit celou populaci ale nedokážou. Problém se přitom netýká pouze velkých měst, ale i vesnic. Podle studií sedm mužů z deseti a pět žen z deseti trpí obezitou.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.