Nechci ruské tanky v Česku, řekl Fiala Bidenovi. Schytal za to i kritiku

Návštěvy předsedů Českých vlád nejsou v Bílém domě příliš časté. Petr Fiala (ODS) ji využil mimo jiné k tomu, aby vyslovil obavy z ruských tanků.

"V roce 1968 jsem byl malý kluk a v ulicích mého rodného města jsem viděl ruské tanky a toto už znovu vidět nechci, takže musíme Ukrajinu i nadále podporovat, jak jen to bude možné," prohlásil mimo jiné český ministerský předseda před americkým prezidentem Joe Bidenem. 

"Berme to spíše jako politický příměr než reálnou hrozbu. Je to burcování, abychom nezanedbávali naši obranu. V příštích týdnech ani měsících se ruských tanků určitě bát nemusíme, ale do budoucna to zcela vyloučit nelze," hájí svého stranického šéfa a ministerského předsedu Petra Fialu poslanec Karel Krejza (ODS), jenž je členem Výboru pro obranu.

[chooze:article;value:551095]

​"Já to vnímám mimo jiné jako výzvu, abychom pokračovali v modernizování naší armády a plnili spojenecké závazky. Jedině tak se můžeme cítit bezpečně," dodává pro TN.cz poslanec Krejza.

Zastání má premiér Fiala rovněž u poslankyně Michaely Opltové (STAN). "Řekl to zcela správně, protože ruských tanků se nechceme dožít nikdo. Ty obavy vyplývají z kontextu bezpečnostní situace, jak se vyvíjí ve světě i kousek od našich hranic," upozorňuje Opltová a velmi podobně se pro TN.cz vyjádřil i Miroslav Kalousek z TOP 09. Naopak zákonodárce Jiří Horák (KDU-ČSL) obavy z ruských tanků nemá a v klidu podle něj můžeme zůstat díky našemu členství v NATO.

Fikce pana premiéra

O poznání kritičtější je opoziční zákonodárce a místopředseda sněmovního Výboru pro obranu Pavel Růžička (ANO). "Jsem rovněž ve Stálé komisi pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství a s žádnými informacemi o hrozbě ruských tanků ve středoevropských městech jsme tam ani náznakem neslyšeli. Jde o fikci pana premiéra, jeho výroky jsou pro mě hloupé," upozorňuje poslanec Růžička.

"Musíme to brát jen jako politické prohlášení," mírní kritiku vojenský analytik Lukáš Visingr. "Tomu bych opravdu nepřikládal žádný význam. Jinými slovy pan premiér jen řekl, že je nutné pomáhat Ukrajině, aby ruská agrese nemohla pokračovat dál," dodává Visingr.

Petr Fiala má za sebou návštěvu Bílého domu. Pozval ho americký prezident Joe Biden (16/4/2024):

Petr Fiala s prezidentem Bidenem jednal i o balíčku pomoci Ukrajině:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.