Írán zahájil útok proti Izraeli. Vypustil stovky dronů i rakety

Írán zaútočil proti Izraeli dvěma stovkami dronů. Informovala o tom izraelská armáda. První střely dorazily k hranicím židovského státu ve dvě v noci tamního času (hodina po půlnoci našeho), píše deník Times of Israel.

Takřka po celém Izraeli zněly tou dobou sirény vzdušného poplachu. V Jeruzalémě a na dalších místech se ozývaly exploze, když protivzdušná obrana bezpitotníky sestřelovala. Jediným a vážně zraněným je dosud desetiletý beduínský chlapec z pouště na jihu země. Není jasné, zda ho zasáhl dron, nebo střepina po jeho sestřelení. Informace o hmotných škodách zatím nebyly zveřejněny.

Odpálení dronů potvrdily íránské revoluční gardy. Izraelská protivzdušná obrana odhadla jejich počet dvě stovky. Íránská média podle Times of Israel informovala o odpálení třech vln dronů. Zřejmě šlo o snahu zahltit izraelskou protivzdušnou obranu. Podle zdrojů Reuters oznámily íránské revoluční gardy odpálení mnohem nebezpečnějších balistických střel a raket s plochou dráhou letu. Ty měly mířit na izraelské vojenské základny mimo města.

Mnoho dronů se ani do Izraele nedostalo. Nad Sýrií a Irákem je sestřelila americká a britská bojová letadla. Desítky zničených bezpilotních letounů hlásí nad svým územím Jordánsko. Představitel izraelské armády uvedl po půlnoci v rozhlase, že ještě mimo území Izraele bylo zničeno více než sto dronů.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl, že země je na útok připravena. "Izrael se poslední týdny připravoval na možnost přímého útoku z Íránu, naše protivzdušná obrana je nasazena, jsme připraveni na jakýkoli scénář, jak v útoku, tak v obraně,“ uvedl Netanjahu v prohlášení.

Mluvčí ozbrojených sil Daniel Hagari řekl podle CNN, že armáda je v plné pohotovosti a ve vzduchu má desítky bojových letadel.

[chooze:article;value:550683]

Írán zaútočil poté, co sliboval odvetu za útok na íránský konzulát v Damašku, který připisuje Izraeli. Ten se k němu ale nepřihlásil. Během útoku zemřeli dva generálové a dalších pět důstojníků íránských revolučních gard.

Americký prezident Joe Biden v sobotu Írán varoval, aby na Izrael neútočil. Zároveň se vrátil z návštěvy přímořské rezidence do Washingtonu o den dříve a už je v Bílém domě, kde se setkal s představiteli Národní bezpečnostní rady. Po jednání potvrdil pevnou podporu Izraeli v boji proti Íránu.

[chooze:minuta;value:6890e132-ca48-453e-a642-7d42bbec2fc8]

Izrael chystá ofenzivu do Pásma Gazy. Proti se postavily Spojené státy:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.