Lidé chtěli odejít od dodavatele energií. Výše pokuty předčila jejich očekávání

Energetický regulační úřad (ERÚ) tento týden upozornil na situace, kdy chtěli klienti předčasně ukončit smlouvu se svým dodavatelem. Překvapil je ale dopis, že tak společnosti způsobili vysokou škodu a mají zaplatit desetitisíce.

"Jen za poslední měsíc jsme zaznamenali desítky stížností na tento jev, přičemž v minulém roce jsme se s ním prakticky nesetkávali," dodává mluvčí ERÚ Jan Hamrník.

Jde o případy, kdy klienti mají smlouvu na dobu určitou. Ceny ale klesají a společnosti přicházejí s novými ceníky. Občas tak spotřebitelé narazí na to, že jim jiný dodavatel nabízí o tolik nižší cenu než ten stávající, že se jim vyplatí smlouvu nedodržet i navzdory pokutě, která pro takové případy bývá stanovena. ERÚ sám klienty před časem nabádal, aby jednali se současným dodavatelem o podmínkách, nebo si spočítali, zda se jim nevyplatí přejít k jinému.

Jak je ale možné, že klienty výzva k úhradě škody a její výše překvapila? A má na to dodavatel vůbec nárok?

Záleží na znění smlouvy

"Obecně platí, že smluvní pokuta plní funkci takzvané paušalizované náhrady škody. Je-li ujednána smluvní pokuta, nemá věřitel právo na náhradu škody vzniklé z porušení povinnosti, ke kterému se smluvní pokuta vztahuje," tvrdí Hamrník s tím, že podle názoru úřadu nemá dodavatel právo požadovat náhradu, pokud to nebylo výslovně uvedeno ve smlouvě.

[chooze:article;value:550539]

Jeden takový případ řešilo i Sdružení obrany spotřebitelů. "Náš klient byl klientem společnosti Centropol a platil poměrně vysokou cenu. Na začátku roku si spočítal, že pokud by přešel k jinému dodavateli, tak se mu vyplatí, když zaplatí smluvní pokutu ve výši šest tisíc korun," říká jeho předsedkyně Alena Máčová.

Změna dodavatele navržená zprostředkovatelem mu měla na dvou odběrných místech ušetřit asi 40 tisíc korun. Místo toho mu ale přišla výzva k zaplacení náhrady škody. Zaplatit měl 34 787 korun za jedno odběrné místo a 30 839 korun za druhé. Centropol mu také napsal, že mu sankce odpustí, pokud vypoví smlouvy novému dodavateli a vrátí se.

"Nemyslíme si, že by tato společnost neměla mít nárok na úhradu ušlého zisku. Ale protože by o tom mohl rozhodnout jen soud, tak se spotřebitel domluvil na tom, že se vrátí," dodává k případu Máčová.

[chooze:article;value:550383]

Centropol se brání, že na náhradu škody má nárok a je to uvedené ve všeobecných podmínkách, které klient odsouhlasil. Pochybili podle něj jiní. "Bohužel, ten nový dodavatel zneužil plnou moc, nás neinformoval, nepodal nám standardní výpověď a požádal o přidělení odběrného místa u operátora trhu (OTE). Myslíme si, že se může jednat o nekalou obchodní praktiku," tvrdí člen představenstva a marketingový ředitel Centropolu Jiří Matoušek.

Dodavatel, se kterým klient uzavřel novou smlouvu, společnost MND, ale jakékoliv pochybení odmítá. "Postupovali jsme tak, jak je běžná praxe na trhu. Nový dodavatel požádá OTE, aby byla převedena dvě odběrná místa v tom nejbližším termínu na nového dodavatele. Celý tento postup běžně probíhá bez výpovědi stávajícímu dodavateli," tvrdí mluvčí firmy Dana Dvořáková. Společnost měla navíc od klienta podepsaný souhlas s převodem, včetně toho, že bere na vědomí, že mu od stávajícího dodavatele hrozí sankce.

[chooze:article;value:548225]

"Často dochází k tomu, že nový dodavatel přímo podává žádost o změnu na OTE, i s tím vědomím, že zákazník dostane smluvní pokutu od starého dodavatele. Tento postup není sice šťastný, nicméně se takto aplikuje v praxi," dodává k problematice výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor.

"Co se týče nárokovaného ušlého zisku mám za to, že dodavatelem uplatňovaná částka nemá právní důvod, a to zejména s ohledem na to, že je spotřebitel v postavení slabší smluvní strany v daném smluvním vztahu," tvrdí ERÚ ústy Martina Šebesty.

Centropol však upozorňuje, že nejde o ušlý zisk, ale o přesně vyčíslenou škodu. Dodavatel část energií pro klienta se smlouvou na dobu určitou nakupuje dopředu. Když ten smlouvu nedodrží, tak společnosti elektřina nebo zemní plyn zbydou a musí je dát stávajícím zákazníkům, pro které by přitom už energie nakoupil třeba levněji.

[chooze:article;value:547393]

Že by se měly smlouvy dodržovat, uvedli i další oslovení dodavatelé. Klientům však neúčtují náhradu škody, ale smluvní pokutu. Třeba u zmíněné společnosti MND je to šest a půl tisíce korun, u Pražské plynárenské pět tisíc. U ČEZ, Innogy, PRE a E.ON se vypočítává podle toho, kolik měsíců zbývá do konce smlouvy, případně i podle tarifu. I tady mohou být sankce vysoké, klient si ale dopředu může spočítat, kolik bude platit.

Když redakce Na vaší straně Centropol na tento případ upozornila, s klientem se společnost spojila a nabídla mu několik možností řešení. Příští týden se chce také sejít s ERÚ a řešit, co se na trhu děje. "Když jsme se dozvěděli, že klient byl takhle oklamán, tak jsme nemohli udělat nic jiného, než se vzdát nároku na náhradu škody. Což děláme standardně, ale je potřeba se o tom případu dozvědět," vysvětluje změnu Matoušek.

A kdy je možné bez sankce změnit dodavatele? Například když se stěhujete nebo nemovitost prodáte. U smluv na dobu neurčitou pak také v případě, že vám dodavatel oznámí zvýšení ceny. Smlouvu můžete ukončit i s tříměsíční výpovědní lhůtou.

U smluv na dobu určitou se kromě případů jako stěhování většinou sankci nevyhnete. Energetické společnosti i úřad ale upozorňují, že je dobré jako první krok kontaktovat stávajícího dodavatele s tím, že chcete odejít jinam, mnohdy vám totiž může nabídnout nové a výhodnější podmínky.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.