Řecko nabízí tisícům turistů dovolenou zdarma. Nárok mají i Češi

[chooze:gallery;value:32582]

​Světová novinka. Tak nazvali zástupci cestovního ruchu nabídku Řecka na první "bezplatnou" dovolenou pro tisíce turistů, kteří museli prchnout z ostrova Rhodos před loňskými ničivými požáry, píše britský list The Guardian.

Podle deníku v nejbližších dnech bude mít nárok na odškodnění až 25 tisíc postižených rekreantů, většina je z Velké Británie. Řecký program nazvaný Rhodos Pass by se měl týkat podle dostupných informací řeckého velvyslanectví v Praze také asi 900 Čechů. K registraci lze využít tento odkaz.  

"Systém funguje, jak premiér slíbil," řekl Guardianu generální tajemník řeckého ministerstva cestovního ruchu Myron Flouris. "Byl to velmi komplikovaný proces, protože jsme první zemí na světě, která to udělala," dodal.

V rámci programu budou moci lidé, kteří zůstali v hotelech, které byly evakuovány kvůli červencovým požárům, uplatnit elektronické poukázky v hodnotě od 300 (asi 7,5 tisíce korun) do 500 eur (zhruba 12,5 tisíce korun) na pokrytí ubytovacích poplatků za týdenní pobyt.

[chooze:article;value:547700]

​Nabídka má ale jeden podstatný zádrhel – lidé budou moci uplatnit poukaz jen mimo turistickou sezonu, tedy od nynějška do 31. května a pak od 1. října do 15. listopadu. Poukazy se navíc dají využít jen v hotelích, nikoli v soukromém ubytování typu Airbnb. 

Zájemců je prý už hodně, dosud se jich do programu zapsalo údajně přes 5 000. "Odezva byla velmi dobrá a bylo nám řečeno, že na podzim bude ještě silnější," sdělil Yannis Papavasiliou, který vede řecký ostrovní svaz hoteliérů.

Řecký ostrov Rhodos loni v létě zasáhly rozsáhlé lesní požáry, které si vynutily evakuaci i části hotelů v této vyhledávané destinaci. O přírodní katastrofě jsme psali v tomto článku.  

Experti na cestách: Kam do Řecka vyrazit s dětmi, a kam naopak pouze v páru? Podívejte se na rozhovor (6/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.