Razie v Liberci: Policie vyšetřuje stavební firmy, zadržela sedm lidí

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) měli v úterý práci až do pozdních nočních hodin. Za rozsvícenými okny liberecké radnice či v kancelářích stavební společnosti Syner zajišťovali důkazy, s nimiž pak odjeli.

Policie se údajně zajímá celkem o čtyři stavební společnosti Investing CZ, JK Silnice, Bargo trans a již zmiňovanou společnost Syner. "Policie požádala mě jako primátora města, abych se dostavil a podepsal protokol o věcech, které zajistili," sdělil primátor města Liberec Jaroslav Zámečník (SLK).

V hledáčku detektivů NCOZ mají být tendry na rekonstrukce opěrných zdí a další práce pro město Liberec. Mezi zadrženými úředníky radnice by měl být primátorův náměstek Petr Židek, jehož telefon je druhý den nedostupný.

[chooze:article;value:542761]

​Mezi zadrženými má být také vedoucí odboru správy městského majetku Lukáš Hýbner, který měl smlouvy podepisovat. Primátor Liberce si stojí za tím, že veškeré zakázky rada města schvalovala v domnění, že jde o bezproblémové smlouvy.

"Tohle je věc zrovna, se kterou jsem seznámen, ale zatím o ní sám nemohu mluvit. Někdy můžou být ty sofistikované způsoby tak utajené, že ani my na ně nemusíme hned v první chvíli přijít, a navíc nedisponujeme třeba takovou technikou, jako má Police ČR," uvedl primátor Zámečník.

Podle Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem zadržela policie v souvislosti s razií na magistrátu celkem sedm lidí, včetně nejméně jednoho městského úředníka. Policejní vyšetřování se pak týká hned trojice kauz. 

"V první z nich, dozorovaná státním zástupcem Okresního státního zastupitelství v Liberci, bylo zadrženo a obviněno celkem šest osob, které jsou stíhány pro trestné činy zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, přijetí úplatku, podplacení, zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku," sdělila TN.cz náměstkyně krajské státní zástupkyně Kateřina Doušová.

[chooze:article;value:550192]

"Jednou z obviněných osob je úředník Magistrátu města Liberce, kterému za tuto trestnou činnost hrozí trest odnětí svobody ve výměře tři léta až deset let. Trestná činnost souvisí se zadáváním veřejných zakázek na opravy komunikací v majetku města Liberce. V jednom případě byl skutek spáchán v souvislosti se zadáním veřejné zakázky města Smržovka," doplnila. 

"Ve druhé věci, dozorované státním zástupcem KSZ v Ústí nad Labem – pobočka Liberec, byla aktuálně jedna osoba omezena na osobní svobodě a byla obviněna ze zločinu přijetí úplatku a zločinu zneužití pravomoci úřední osoby," informovala dále Doušová s tím, že tato kauza souvisí s "majetkovými operacemi" v Liberci a obviněnému hrozí pět až 12 let ze mřížemi. 

Ve třetí kauze, kterou Doušová blíže nespecifikovala, zatím obviněný nikdo nebyl. "O případných návrzích na vzetí některého z obviněných do vazby bude rozhodnuto ve středu v pozdních odpoledních či večerních hodinách," doplnila.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.