Vzácná dvacetikoruna už má nového majitele. Vydražila se za enormní částku

[chooze:gallery;value:35324]

​Více než 480 tisíc korun – tolik zaplatil kupec za vzácnou dvacetikorunu. Aukce přitom startovala na "pouhých" 5 000 eurech, tedy zhruba 120 tisících korun. Podle majitele aukčního domu je mince skutečným unikátem. A na tom se zřejmě shodují i sběratelé.

Vydražená dvacetikoruna se od těch, které máme běžně v peněžence, liší tím, že je z obou stran stejná. Jenže vzhledem k tomu, že na minci chybí letopočet, není jasné, kdy přesně vznikla, ani jak se mohla do oběhu dostat. Že se nejedná o padělek měla potvrdit kontrola společnosti NGC, která hodnotí pravost mincí.

[chooze:article;value:548749]

​Záhadou je navíc i to, jak se původní vlastník k minci dostal. "Od majitele mám minimum informací, dostalo se to k němu tak, že to bylo nalezeno v oběhu," prozradil ještě před začátkem aukce majitel aukčního domu Kendro Numismatika Milan Holub. "Je vůbec zajímavé, že se něco takového dostalo z mincovny ven," dodal.

"Když si vezmete, jak dnes probíhá výroba standardních mincí, jak je to v mincovnách všechno kontrolované a hlídané, kontroly od vstupního polotovaru až po výstupní kontroly, je tam i řada mezioperačních kontrol," vyjmenoval. O tom, že se jedná o extrémně vzácný kus, tak snad ani nemůže být pochyb.

Vyvolávací cena vzácné dvacetikoruny činila 120 tisíc korun:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.