"Nejúžasnější věc, jakou jsem viděl." Úplné zatmění Slunce uchvátilo svět

Fotbalové stadiony, střechy domů nebo parky byly obsypané davy lidí, kteří s ochrannými brýlemi v úžasu vzhlíželi k obloze. Úplné zatmění Slunce většina z nich zažila poprvé.

Pás, kde lidé mohli spatřit tuto nezvyklou nebeskou show, vedl od Mexika přes 15 států USA až po Kanadu. Všechna tato místa Měsíc překrývající Slunce na několik minut zahalil do tmy. "Už jen to, jak se setmělo, byl zážitek, který je nezapomenutelný," neskrývala nadšení Perla Reyesová z Atlanty.

Prvním místem na kontinentu, kde lidé mohli úchvatný přírodní jev spatřit, byl mexický Mazatlán. K davům pozorovatelů se tam přidal i prezident Mexika Andrés Manuel López Obrador. Poté jev mohli lidé sledovat ve Spojených státech, kam se na jedinečný zážitek sjely ze všech koutů země, ale i světa miliony lidí. Zatmění si užívali lidé například v Texasu, Ohiu nebo v New Yorku.

[chooze:article;value:550172]

"Myslím, že reakce je podobná, ať už jste zatmění viděli před 10 000 lety, před 100 lety, nebo dnes. Je to ohromující pocit pokory," popsal jedinečný zážitek obyvatel New Yorku Dylan Thuras. "To byla asi ta nejúžasnější věc, kterou jsem kdy viděl na vlastní oči," svěřil se Enrique Lerma z Toleda v Ohiu.

Americká vesmírná agentura NASA zase zatmění využila k vědeckým experimentům. Do měsíčního stínu vědci poslali sondy, aby zjistili, jak chvilkové zatmění ovlivňuje horní atmosféru Země a komunikační systémy. Desítky párů napříč Spojenými státy si pak v tento speciální den rozhodly říct své "ano".

Příští úplné zatmění Slunce bude k vidění za dva roky na severních okrajích Grónska, Islandu a Španělska, vidět bude také v Rusku a částečně i v Británii. Ve Spojených státech se pak dočkají zatmění Slunce v takovém rozsahu až za 20 let.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.