Malé nemocnice zuří. Chtějí nám zrušit oddělení, pacienti přijdou o péči, tvrdí

O pracoviště akutní péče by mohla přijít například nemocnice v Odrách v Moravskoslezském kraji. "Bylo nám řečeno, že víceméně se máme sami vzdát těchto lůžek a přijmout od nich nabídku, že nám budou hradit vyhláškou pouze LDN ošetření tady v této nemocnici. Ale pro nás je to prostě nepřijatelné, takže budeme dále jednat s VZP, odmítneme jejich nabídku a budeme se snažit prozatím za každou cenu udržet tu nemocnici ve stavu, v jakém je," řekl Libor Helis, starosta města Odry (nez.).

Ředitel nemocnice v Odrách nevěřícně kroutí hlavou nad návrhem pojišťovny, aby zavřel tamní interní oddělení. Je totiž trvale plně obsazené. "Je to chaotické, nahodilé, nechápeme to," reagoval ředitel Městské nemocnice v Odrách Martin Šmaus. "V celém okrese jsou kapacity naplněné už teď a pacienti o tu službu přijdou bez náhrady, ošetříme je už jen ambulantně," dodal.

"Na nás by to mělo samozřejmě negativní dopady v tom smyslu, že nás to poškozuje. Dopad na pacienty je zcela jasný, a to je zhoršení dostupnosti péče," domnívá se ředitel Nemocnice Kolín Petr Chudomel.

"Já si myslím, že nemocnice v Odrách, ale i celá řada dalších nemocnic, má zájem na tom samém co my, což znamená poskytování kvalitní péče ve struktuře, na kterou jsou vybaveni," doplnil ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek.

[chooze:article;value:549806]

Pacienti se přitom obávají, že kvůli plánovaným škrtům je čeká jen cestování a dlouhé čekání na hospitalizaci. Zavření jednoho oddělení zvýší tlak na nemocnice v okolí, které jsou už teď plné. ​"Je nutné zabezpečit kvalitní lékařskou péči tak, aby byla zachována její dostupnost, ale zároveň i její kvalita. Je potřeba vytipovat obce a oblasti, kam je dobrá dopravní obslužnost, zajistit spolupráci měst a obcí. A tam, kde ta lékařská péče zůstane, tak zajistit i vhodnou dopravu," uvedla ředitelka Svazu měst a obcí ČR Radka Vladyková.

Podle ministerstva zdravotnictví je snížení lůžkové kapacity akutní péče a naopak posílení právě jednodenní a následné péče nevyhnutelným trendem. "Ministerstvo zdravotnictví nechce a nebude rušit vůbec žádné nemocnice. Klíčová je role poskytovatele a pojišťoven. Faktem je, že trendem do budoucna bude posílení jednodenní medicíny a následné péče," sdělil mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

[chooze:article;value:549486]

​"Vzniká nejistota, chaos, který vnáší ministr zdravotnictví. A ta nejistota je pro pacienty, pro lékaře, ta nejistota je pro kraje a pro ty malé nemocnice," varoval poslanec ANO Kamal Farhan, stínový ministr zdravotnictví.

Podle VZP je cílem transformace především zkvalitnění a zefektivnění služeb. "Některá oddělení jsou obsazena ze 17 až 20 %, máme data o tom, že jsou zde porodnice, které mají méně než 200 porodů ročně. To jsou přece všechno důvody pro to, abychom se bavili ne o rušení nemocnic, ale o nějaké transformaci," uvedl Kabát.

Jak by měla přeměna konkrétně vypadat a kterých nemocnic se dotkne, zatím není jasné. Známo by to ale mělo být do konce roku, kdy vyprší rámcové smlouvy všeobecné zdravotní pojišťovny se všemi nemocnicemi.

Rušení oddělení nebo lůžek v malých nemocnicích ale ministr Vlastimil Válek (TOP 09) popírá. "Já nic takového takového neplánuji, to ze zákona ani nejde. Debatu vedou poskytovatelé péče se zdravotní pojišťovnou, ta ale musí svým pojištěncům zajistit kvalitní péče. Nevím, proč se tak jednotlivá pojišťovna rozhodla," řekl pro televizi Nova Válek.

Podle šéf Asociace českých a moravských nemocnic Michala Čarvaše vázne hlavně komunikace mezi ministerstvem, zdravotní pojišťovnou VZP a malými nemocnice. "Reformě chybí koncepce. Měla by být zveřejněna, abychom věděli a mohli se připravit, jednání mezi pojišťovnou a nemocnicemi nejsou koncepční a velmi individuální po krajích, pak vzniká chaos," uvedl Čarvaš.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.