Diagnóza Kate zdrtila uznávaného onkologa. Řekl, co za její rakovinou je

[chooze:gallery;value:34408]

​Zpráva o onkologickém onemocnění princezny Kate zasáhla snad celý svět, který teď s napětím drží princezně palce a čeká na to, co se bude s britskou korunou dít dál. K tématu, které hýbe nejen britskou společností, se pro CNN vyjádřil i uznávaný onkolog Jalal Baig.

"Nedávné prohlášení princezny z Walesu, které je pouhých 42 let, všechny šokovalo. Jako onkologa mě tato zpráva zdrtila, ale nemůžu říct, že by mě překvapila," řekl. Lékaři totiž dle něj v poslední době sledují, že se rakovina stále častěji objevuje u mladých lidí.

"Celosvětový výskyt rakoviny s časným nástupem se od roku 1990 do roku 2019 zvýšil o 79,1 procenta a počet úmrtí na rakovinu s časným nástupem vzrostl o 27,7 procenta," citoval výsledky odborné studie z roku 2023.

[chooze:article;value:549221]

​Důvodem nárůstu nemusí být jen genetická propozice, ale i životní styl. "Na vině mohou být zpracované potraviny, slazené nápoje, červené maso, kouření, alkohol, změny spánku, obezita a fyzická nečinnost," vyjmenoval.

Podle doktorky Eleny Ratnerové, kterou citoval web The New York Times, je navíc běžné i to, že je rakovina odhalena během jiného zákroku. "Bohužel, velká část rakoviny, kterou diagnostikujeme, je neočekávaná," řekla lékařka.

Tak tomu bylo právě i v případě Kate. Ve videu, ve kterém sdělila světu svou diagnózu, přiznala, že pro ni byla rakovina obrovským šokem. Přítomnost nemoci totiž odhalily pooperační testy. Původně byla hospitalizovaná kvůli plánované operaci břicha.

Takto princezna Kate oznámila, že bojuje s rakovinou:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.