Bojíte se jíst vejce kvůli cholesterolu? Odborníci zjistili, jak to s nimi je

Není to tak dávno, co byla vejce v nemilosti a odborníci je nedoporučovali ve velkém zařazovat do jídelníčku. Nyní to ale vypadá, že ty časy jsou pryč. Stačí totiž konzumovat takzvaná obohacená vejce, píše portál ABC News.

Z nejnovější studie, která bude prezentována na vědeckém zasedání v Atlantě, totiž vyplývá, že jíst více než tucet obohacených vajec každý týden negativně neovlivňuje hladinu cholesterolu ve srovnání s bezvaječnou dietou.

[chooze:article;value:468796]

Celkem 140 dospělých starších 50 let se srdečním onemocněním nebo alespoň dvěma rizikovými faktory pro jeho rozvoj dodržovalo buď bezvaječnou dietu (méně než dvě vejce týdně), nebo naopak jedli více než 12 obohacených vajec každý týden.

Odborníci pak sledovali hladiny cholesterolu daných lidí na začátku studie a poté znovu po čtyřech měsících. Výsledky ale neprokázaly žádnou významnou změnu v hladinách HDL ("dobrý" cholesterol) nebo LDL ("špatný" cholesterol). To následně dovedlo výzkumníky k tomu, že konzumace alespoň 12 obohacených vajec každý týden nemá žádné negativní účinky na hladinu cholesterolu.

"Obohacená vejce byla vybrána, protože mohou obsahovat obohacené hladiny vitamínů B, D a E, omega mastných kyselin a jódu spolu s nižním obsahem nasycených tuků," nastínila hlavní autorka studie Nina Nouhraveshová. Velké množství vitamínů a dalších prospěšných látek obsahují tato vejce díky krmivům pro slepice, která jsou obohacená živinami.

V Česku prudce přibylo lidí s onemocněním srdce. Více se dozvíte v následující reportáži (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.