Navýšení příspěvku na péči se blíží. Spokojený ale není skoro nikdo

Zvýšení příspěvku na péči ve druhém stupni závislosti u dospělých o 500 korun měsíčně, ve třetím o 2 000 korun, ve čtvrtém v případě domácí péče o 7 800 korun a v prvním ani o korunu. U dětí jsou příspěvky vyšší, ani tam se ale první stupeň nezvyšuje.

"Ta naše úvaha se soustředila na to, abychom opravdu maximálně zacílili pomoc především na lidi, kteří opravdu potřebují více péče a podpory, protože ty jejich schopnosti jsou výrazně omezeny," vysvětloval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Národní rada osob se zdravotním postižením už dokonce zaslala otevřený dopis ministru financí, kde ho vyzývá, aby se příspěvek zvýšil v prvním i druhém stupni o více než 500 korun. "U klientů, kteří jsou příjemci příspěvků na péči v I. a II. stupni jsou sociální služby prakticky nedostupné, protože tito lidé nemají dostatečné prostředky na jejich nákup," stojí v dopise.

[chooze:article;value:548480]

Současný návrh kritizují i někteří Jurečkovi koaliční kolegové. "V rámci koalice jsme několikrát iniciovali další vyjednávání o tom, jestli ten první stupeň nepodpořit alespoň symbolicky několika stokorunami, bohužel se nám to nepodařilo, ale neházíme flintu do žita a ta koaliční vyjednávání za nás budou určitě pokračovat," sdělila poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková (STAN).

"Předtím, než jsme v únoru ohlásili konkrétní částky, tak v rámci koalice samozřejmě panovala na navýšení shoda," uvedlo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Návrh na zvýšení příspěvků byl navíc načtený pomocí poslaneckého pozměňovacího návrhu k už projednávané novele o sociálním pojištění. "Vláda by měla mít svůj jasný plán, který vůbec nedodržuje, a měla by tyto návrhy podávat formou novely, i když chápu, že je nutné pomoci lidem s postižením okamžitě. Já sama podávám k tomu návrhu pět pozměňovacích návrhů, kde navrhuje to navýšení prvního a druhého stupně," řekla poslankyně Lucie Šafránková (SPD).

Kamenem úrazu při zvyšování příspěvku je prý státní rozpočet. Podle předloženého návrhu bude stát dávat na péči o 7 miliard korun ročně více než dosud. Víc peněz se prý uvolnit nedá.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.