Velká změna dětských domovů. V bytech mají fungovat jako běžná rodina

Rodinné byty místo velkých ústavů, menší dětské skupiny a týmy odborníků, které pomohou čerstvě plnoletým osamostatnit se. Dětské domovy každoročně opouští několik stovek mladých lidí. Na problémy dospělých přitom často nejsou připraveni.

"Mám obavy z toho. Z těch úřadů a z toho zařizování si to sama," svěřila se například Anička. "Ta pomoc toho zařízení by neměla končit zletilostí, jako je tomu teď," avizoval poradce ministra práce a sociálních věcí Miloslav Macela.

Vychovatel má běžně na starosti skupinu až osmi dětí, tedy málo času na každé z nich. Nový zákon proto plánuje posílit počty zaměstnanců i spolupráci s odborníky.

[chooze:article;value:421783]

"Maximální počet dětí, s nimiž může jeden zaměstnanec současně pracovat, budou čtyři děti" uvedl Macela. "Týmy by měly být mezioborové. Neměli by to být jen vychovatelé, ale právě pro děti, které mají nějaké zdravotní znevýhodnění, duševní onemocnění a tak dále, tak je potřeba, aby měli péči i dalších specialistů," dodal.

Velké ústavy s jídelnami a prádelnami nahradí menší domky a byty. Cílem je, aby děti vyrůstaly v přirozenějším prostředí. Tak už to funguje například v dětském domově v Dolních Počernicích.

"Rodinné skupiny mají šest dětí v bytech. Ty rodinné skupiny, ať už tady, nebo na zámku, si samy nakupují, vaří, perou, žehlí, uklízí, prostě všechno, co má domácnost dělat," vysvětlil ředitel dětského domova Martin Lněnička.

[chooze:article;value:547070]

"My bychom chtěli, aby ta moderní péče probíhala plošně na celém území České republiky, aby se co nejvíce blížila rodinnému prostředí," podotkl Macela. Zákon také plánuje lépe pracovat s celými rodinami. 

"Díky zřizovateli hlavnímu městu Praze se nám podařilo získat terénní pracovnici, která je naše a opravdu chodí do rodiny, pracuje s těmi rodinami, tudíž se vlastně snažíme vrátit děti do rodin," řekl Lněnička.

"Když vám odeberou dítě, tak vy máte obrovskou motivaci se změnit, aby se vaše dítě dostalo zpátky," upozornila Dana Lipová z Nadace Sirius. Nový zákon by ještě v letošním roce měla projednat vláda.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.