Končí problémový dodavatel energií. Lidé musí přeplatky vymáhat po nové firmě

Lidová energie, malý dodavatel, jehož klienti si stěžovali, že nedostávají vyúčtování. A když už jim přijde, tak se nemohou domoci vyplacení přeplatků za energie. Teď je čekalo další překvapení, ve schránce našli dopis. "Tímto dokumentem bychom vás rádi informovali, že jsme se rozhodli uzavřít kontrakt se společností Lidová energie s. r. o., která je vaším dodavatelem elektřiny/plynu. K převodu dochází ke dni 20. 3. 2024," stálo v něm.

"Lidová energie uzavřela smlouvu o prodeji závodu se společností Virtual Energy. Znamená to tedy, že klienti Lidové energie buď byli, nebo budou převedeni na Virtual Energy. Z hlediska smluv se pro ně nic nemění," nastínil mluvčí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Jan Hamrník.

[chooze:article;value:541022]

Loni dostala Lidová energie nejvyšší pokutu, kterou ERÚ v roce 2023 udělil, a to dva a čtvrt milionu korun. Důvodem bylo pozdní vyúčtování a nedodržování lhůt pro vyřizování reklamací. Předtím jí úřad udělil další dvě pokuty v celkové výši 160 tisíc korun a nedávno dostala společnost ještě další sankci. "Letos v únoru nabyla právní moci pokuta, kterou jsme udělili Lidové energii za to, že nevyúčtovávala lidem odběr energií v řádném termínu, ta pokuta byla milion korun. A týkalo se to 129 jednotlivých případů, přičemž u některých klientů bylo to zpoždění až více než 300 dní," doplnil Hamrník.

Opakované problémy

Lidové energii se pořad Na vaší straně věnoval už dvakrát. V lednu TV Nova odvysílala příběh manželů, kterým společnost dlužila 75 tisíc. Pak se na štáb obrátilo dalších pět zákazníků, kteří čekali na přeplatky dohromady ve výši čtvrt milionu.

Po odvysílání reportáže se ozvalo dalších deset klientů. Dohromady jim Lidová energie dluží 472 tisíc korun. Smutným rekordmanem je pak pan Jiří, který zatím nejvyšší přeplatek vymáhá ze společnosti od loňského léta. "Splatnost byla loni v srpnu a dluží mi 99 711 korun," uvedl.

Vymáhání po novém dodavateli

Zákon i Energetický regulační úřad hovoří jasně. Přeplatky, které jim Lidová energie dlužila, by měli klienti vymáhat po svém novém dodavateli. A vyřešit přeplatky nakonec přislíbilo i vedení společnosti. "V současné době se snažíme zorientovat v obsahu a struktuře nabytých smluv tak, abychom mohli našim klientům v co nejrychlejší době zajistit spolehlivou dodávku plynu a elektřiny. Pokud tedy naši současní klienti evidují případné přeplatky po splatnosti, vzniklou situaci prověříme a sjednáme samozřejmě nápravu," slíbil jednatel společnosti Virtual Energy.

Poté, co se do celé situace vložil štáb pořadu Na vaší straně, následně klienti potvrdili, že se skutečně začalo něco dít a věci se daly do pohybu. Mnozí jsou vůči novému dodavateli ale nedůvěřiví. A nelze se tomu divit. Společnost Virtual Energy už v energetice podnikala, jmenovala se Energie na doma, sídlila v Jihlavě ve stejném domě jako Lidová energie, společníkem i jednatelem v ní byl Tomáš Zabloudil. Ten byl až do konce února spolumajitelem a jednatelem Lidové energie.

[chooze:article;value:533085]

"Za nás je to podezřelé, je to převlékání kabátů. Chtějí získat nové klienty, chtějí se zbavit nechvalně proslulého názvu. ERÚ může odebrat licenci Lidové energii, proto je převedli," je přesvědčená předsedkyně Sdružení obrany spotřebitelů Alena Máčová.

TV Nova zjistila, že ERÚ se snaží Lidové energii skutečně licenci odebrat. "My jsme Lidové energii zrušili licenci na obchod, ovšem toto rozhodnutí je zatím nepravomocné. Společnost proti němu podala rozklad, tudíž v současné době nemůžu ani komentovat podrobnosti," sdělil Hamrník.

Prodej klientů jiné společnosti není situace, kdy by zákazníci sami mohli smlouvu vypovědět bez sankce. Ale většině z těch, kteří se na TV Nova obrátili, smlouvy letos končí. Nový dodavatel tak bude muset zabojovat o jejich důvěru. "Společnost Virtual Energy je rozhodně připravena poskytovat svým zákazníkům služby řádně v souladu s uzavřenými smlouvami, tedy je určitě připravena vyřizovat případné dotazy či jakoukoliv komunikaci ze strany zákazníků transparentně a včas," stálo ve vyjádření dodavatele.

Podle odborníků by lidé měli při výběru dodavatele postupovat obezřetně. "Určitě by se neměli nechat zlákat podezřelými nabídkami, neměli by podepisovat smlouvy v rámci podomního prodeje," poradila Máčová. A pokud už takovou smlouvu podepíšete, pamatujte si, že smlouvu podepsanou mimo pobočku dodavatele můžete zrušit do 30 dnů od jejího uzavření, nebo až do 15 dnů od zahájení dodávek novou společností.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.