Na jaro si příliš nezvykejte. První vlny veder jsou už blízko

Už dva měsíce se v České republice těšíme z nadprůměrně teplého počasí. To bude pokračovat i v tomto týdnu a vyvrcholí Velikonocemi. "O víkendu maximální teploty překonají na většině území 20 °C a ojediněle mohou vystoupit na letních 25 °C, současně tak budou s velkou pravděpodobností atakovány historicky nejvyšší změřená březnová maxima," avizoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

První dubnový týden pak bude, co se týče teplot, spíše průměrný. Přes den naměříme v maximech kolem 18 °C. V noci se teploty budou pohybovat nad nulou mezi 1 až 8 °C.

Meteorologové ale očekávají, že během dalších 14 dnů budou teploty znovu šplhat nad běžný průměr. "Celé období od 25. 3. do 21. 4. tak bude s velkou pravděpodobností opět nadprůměrné," myslí si.

[chooze:article;value:548254]

Od 8. do 14. dubna se budou teploty přes den pohybovat kolem 20 °C. A v období od 15. do 21. dubna se pak v maximech mohou rtutě teploměrů vyšplhat dokonce až k 25 °C. Počasí v Česku tak může připomínat spíše léto a už brzy mohou udeřit první vlny veder. Modely a první prognózy naznačují, že nás letos čeká opravdu horké léto (viz článek zde). 

Srážkově by podle odborníků mělo být celé období průměrné nebo lehce nadprůměrné. "Po srážkově chudším období z přelomu února a března se srážkové úhrny dostaly v uplynulých dvou týdnech do normálu a v podobném trendu by měly pokračovat i v následujících dvou týdnech. Ve druhém dubnovém týdnu je v předpovědi zřetelná velká nejistota v celkové sumě srážek, pravděpodobně spojená se synoptickou přestavbou, nicméně v posledním týdnu je opět jistější, že bude opět srážkově spíše bohatší," popsali meteorologové.

Průměrná teplota se v Česku v tomto období pohybuje kolem 7,3 °C. Podle dostupných informací ČHMÚ bylo nejtepleji v roce 2018, kdy teploměry naměřily 11 °C. Naopak nejchladněji bylo v roce 1958, kdy teploty klesly až k 3,6 °C.

Klíšťata už v Česku pořádně řádí. Více se dozvíte v následující reportáži (3/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.