Politici schovávají neschopnost za Brusel. Volit by se mělo od 16 let, říká Nerudová

Česko i celou Evropu čekají v červnu volby do europarlamentu. Bývalá kandidátka na prezidentku ekonomka Danuše Nerudová povede kandidátku uskupení Starostové a osobnosti pro Evropu. Výrazný politik hnutí STAN Jan Farský vedle ní skončil až na druhém místě.

"Čistě na základě pragmatických důvodů řekl, že bych měla být jedničkou kandidátky," řekla Nerudová k rozhodování o tom, kdo bude lídrem voleb. Tomu podle ní předcházel výzkum, který určil, co bude výhodnější.

[chooze:article;value:518190]

​Důvodem nízkého zájmu Čechů o evropské volby podle ní způsobuje to, že evropská témata se tolik neobjevují ve veřejné debatě. "Brusel používáme jako výmluvu. Často politici svoji neschopnost a selhání schovávají za to, že za to můžou ti v Bruselu," uvedla kandidátka.

Ve volbách chce Nerudová cílit také na mladé. Chtěla by, aby mohli chodit volit už od 16 let. "Třeba právě komunální volby nebo do Evropského parlamentu jsou ty, kde bychom o volebním právu od 16 mohli uvažovat," vysvětlila. Chtěla by také, aby mladí mohli jezdit studovat do zahraničí už na střední škole.

[chooze:article;value:545449]

​Ekonomka obhajovala i pokusy Starostů a nezávislých o prosazení se v rámci vládní koalice. "Vít Rakušan (STAN) měl odvahu jet do míst, kam nikdo nejezdí a vést diskuzi s výraznými názorovými oponenty," okomentovala Nerudová debaty, které v posledních měsících pořádá ministr vnitra.

Problém nemá ani s únorovými spory ohledně zmocněnce pro euro. Toho jmenoval ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) i navzdory koaličním partnerům. "Nemyslím si, že by to bylo nekolegiální. Hnutí STAN začalo nastolovat témata," řekla Nerudová.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.