V Atlantiku zuří uragán. Žene se na Evropu, udeří i v Česku

Silné poryvy větru, které zuří nad obrovskou plochou severního Atlantiku, jsou momentálně viditelně největší na celém světě. Vyplývá to z meteorologického modelu portálu Windy. Zároveň se nad oceánem prohlubuje oblast nízkého tlaku vzduchu, a do Evropy tak od jihu proudí teplý vzduch a s ním pořádný vítr.

"Nad Atlantikem se prohlubuje oblast nízkého tlaku vzduchu, kolem které do Česka proudí teplý vzduch od jihu a zesiluje, zejména ve východní polovině území, vítr," vysvětlila pro TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Na pozoru by se tedy měli mít lidé zejména na východě našeho území. Český hydrometeorologický ústav už dokonce vydal před silným větrem výstrahu, která začala platit v úterý ráno a potrvá až do středečního večera. "Nárazy větru se na Svratouchu pohybují až na 80 km/h, větrno bude až do středečního večera," upozornila v úterý dopoledne Honsová.

Meteorologický model navíc ukazuje, že silný vítr už trápí několik států zejména na jihu Evropy. Velmi větrno by aktuálně mělo být například v Chorvatsku a Itálii nebo na jihu Španělska, Portugalska a Francie.

[chooze:article;value:548014]

Vichřice ale v úterý ráno udeřila i v Řecku, informuje web Ekathimerini. V tamní oblasti musely letecké společnosti kvůli nepříznivému počasí měnit trasy několika letů, které tam mířily z Kypru. Aerolinka Ryanair navíc musela řešit také velká zpoždění.

Tlaková níže navíc podle meteoroložky pořádně zamává se změnou tlaku. "Tlaková níže přináší velký tlakový gradient," uzavřela Honsová.   

Meteorologové vydali výstrahu. Na Česko se žene mráz a silný vítr:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.