Dva policisté měli usmrtit pacienta z Bohnic. Stále jsou ve službě

Případem dvou pražských policistů se zabývá Obvodní soud pro Prahu 8. Loni v únoru zasahovali v psychiatrické nemocnici v Bohnicích. Tam pomáhali personálu nemocnice se zpacifikováním pacienta, který měl být agresivní a nezvladatelný, píše portál Aktuálně, který na incident upozornil.

Při zásahu měli policisté, kteří patří k pohotovostní jednotce, a mají tak zkušenosti se zvládáním agresivních lidí, na pacienta použít hrubou sílu. Nejprve jej měli povalit na zem a následně zakleknout. Použít měli také elektrický paralyzér.

Situaci jim komplikovala výrazná nadváha pacienta, kvůli které bylo obtížnější jej dostat pod kontrolu. Když pacienta zpacifikovali, měli opomenout zkontrolovat jeho zdravotní stav. Jeden z policistů dokonce údajně nahlásil velitelství, že při zákroku pacient nebyl zraněn.

[chooze:article;value:547690]

Celkem měl jeden z policistů klečet na pacientovi čtyři minuty, a to i přesto, že v jednu chvíli přestal jakkoliv reagovat nebo se pohybovat. Spoutaný muž nakonec po zákroku zemřel. Příčinou smrti bylo udušení.

Oba policisté jsou nyní obžalováni. "Jinému z nedbalosti způsobili smrt proto, že porušili důležitou povinnost uloženou jim podle zákona, čímž spáchali usmrcení z nedbalosti," stojí v obžalobě, kterou má server Aktuálně k dispozici. Za usmrcení z nedbalosti je základní sazba až tři roky vězení nebo zákaz činnosti, dva roky až šest let, pokud obžalovaný porušil důležitou povinnost vyplývající z jeho zaměstnání, povolání, postavení nebo funkce nebo uloženou mu podle zákona, a dva roky až osm let při hrubém porušení zákonů o ochraně životního prostředí, zákonů o bezpečnosti práce nebo dopravy anebo hygienických zákonů.

Navzdory obžalobě jsou však oba policisté stále ve službě. "Služební funkcionář po zvážení všech zjištěných skutečností a souvisejících okolností jednání příslušníků se rozhodl policisty ponechat dále ve výkonu služby. Ve věci nejde o podezření ze spáchání úmyslného trestného činu a ponechání příslušníků ve výkonu služby neohrožuje důležitý zájem služby nebo průběh prošetřování jejich jednání," uvedla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová pro TN.cz.

Samotné vyšetřování incidentu má v kompetenci Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). "V současné chvíli nejsme oprávněni se k případu dále vyjadřovat," dodala Kropáčová.

[chooze:article;value:546538]

Většinu podobných případů, kdy se pacient vymkne kontrole, řeší samotná nemocnice. "V případě nutnosti, kdy je ohrožena bezpečnost ošetřovatelského personálu či pacientů a nelze pacienta uklidnit deeskalačními či jinými standardními prostředky, což se stává velice výjimečně, volá ošetřovatelský personál na pomoc policii," sdělila mluvčí bohnické nemocnice Alžběta Remrová.

To potvrzuje i policie. "Pražští policisté téměř každý den poskytují součinnost zdravotníkům, kteří požádají policii o pomoc s agresivním pacientem. Jedná se o součinnost jak rychlé záchranné službě, tak přímo ve zdravotnických zařízeních. Výjimkou není několik takových výjezdů denně," prozradila Kropáčová.

Policista v Praze letos v únoru brutálně zaklekl dívku. Podívejte se na březnovou reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.