Sopka na Islandu dala o sobě opět vědět. Evakuovat se musely stovky lidí

To, že je Island jednou z nejaktivnějších sopečných oblastí na světě, není žádnou novinkou. Ještě donedávna se země potýkala se sopečnou erupcí v průměru jednou za pět let. Od roku 2021 se ale průměrná doba mezi erupcemi snížila na pouhý rok.

Série sopečných erupcí, které se na poloostrově Reykjanes odehrály v posledních čtyřech měsících, podle expertů po dlouhých osmi stech letech odstartovala novou geologickou éru. Ta prý může trvat dokonce i stovky let.

"V příštích letech nebo desítkách let se opravdu vulkanická činnost může rozšířit směrem na východ i na západ, takže bude celá ta oblast mnohem více aktivní," konstatoval Prokop Závada z Geofyzikálního ústav Akademie věd ČR.

[chooze:article;value:540906]

​Sobotní erupce byla pravděpodobně zatím vůbec nejsilnější. Evakuovat se musely stovky lidí. Žádné výrazné škody ale zatím naštěstí nevznikly.

"Všichni z hotelů okolo města Grindavík byli evakuováni. Odváží nás do bezpečí. Všichni jsou poměrně klidní, už si to v minulosti zažili mnohokrát, řekla reportérka Sky News Alex Crawfordová.

Erupce nenarušila ani provoz nejbližšího letiště v Reykjavíku. Právě toho se mnozí obávali vzhledem k událostem z roku 2010, kdy byla po výbuchu sopky letecká doprava ochromena na dlouhé týdny.

"Má menší množství vulkanických plynů a také se rozlévá na volný povrch, kde není souvislá ledová pokrývka. U té erupce sopky Ejafakdjd, která tedy narušila ten vzdušný prostor nad Evropou, tam došlo k tomu, že ta láva se setkala s ledovcem, takže nám vznikal ten sopečný oblak," upřesnil Prokop Závada.

Zrušeno bylo tehdy okolo sto tisíc letů a výluka zasáhla 29 procent celosvětové letecké dopravy. Nic takového ale naštěstí aktuálně nehrozí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.