Ubytovací služba mění pravidla. Novinka má chránit turisty po celém světě

Oblíbený zprostředkovatel ubytování mění pravidla týkající se kamer v pronajímaných pokojích. "Airbnb celosvětově zakazuje používání bezpečnostních kamer ve vnitřních prostorách," upozorňuje sama společnost na svých webových stránkách. Změnu zdůvodňuje snahou o zjednodušení pravidel a posílením soukromí klientů.

Jak připomíná například CNN, doposud společnost majitelům ubytování dovolovala instalaci kamer do některých prostor, jako byly například obývací pokoje. Naopak v koupelnách či ložnicích byly zakázány. Kamery musely být dále jasně viditelné a ubytovaní o nich museli být informováni.

I tomu má být ale nyní konec. Zakázané mají být i kamery umístěné v exteriéru, které by zabíraly vnitřní prostory. Naopak například kamery, které jsou součástí zvonků u dveří nebo které snímají okolí pronajímaného objektu, můžou zůstat. Změna má vejít v platnost 30. dubna. Pokud se jí hostitelé nepodřídí, hrozí jim vyloučení ze systému.

[chooze:article;value:543074]

Podle společnosti by se měla změna dotknout jen minima pronajímatelů, neboť jen zlomek jich uvádí, že má v pokojích kamery nainstalovány. Problémem ale je, že ne všichni hostitelé kamery ve vnitřních prostorách hostům či platformě nahlásili.

Podle průzkumu provedeného v roce 2019 společností IPX1031, 11 % z 2 000 oslovených lidí našlo v místnostech pronajatých přes Airbnb skrytou kameru. "58 % oslovených uvedlo, že se obávají, že vlastníci nemovitostí mohou mít v rámci Airbnb skryté kamery nainstalované," cituje dále průzkum například portál Inman.

Dvojice recidivistů ukradla městskou kameru. Hrozí jim tři roky vězení:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.