Chystá se změna u zubařů. Část lidí musí mít bílé plomby zadarmo, říká Válek

Od roku 2027 budou moci zubaři použít amalgám pouze v případě, pokud to bude pro pacienta zdravotně nezbytné. V opačném případě už je stomatologové nebudou moci používat. Aktuálně jsou přitom amalgámové plomby jediné, které plně hradí pojišťovny. Za bílou plombu si lidé musí zaplatit, často i nemalé peníze.

Vzrostly proto obavy, aby pacienti v budoucnosti nezanedbávali péči, protože na to jednoduše nebudou mít peníze. Na to up o ozornila v pořadu Za pět minut dvanáct i poslankyně z SPD Karla Maříková, podle které jsou lidé, pro které by i doplatek několik stovek byl vysoký. Problém také vidí u dětí, které mají mléčné zuby. 

"Bílá plomba rozhodně pro děti musí být zadarmo. Musí být zadarmo pro část populace, to je jisté," reagoval na to ministr Válek. Podle něj se už připravuje řešení. 

[chooze:article;value:542699]

Resort už ve spolupráci s Českou stomatologickou komorou chystá návrhy, jak budou plomby následně hrazeny. "Musí být vždycky nějaká varianta zadarmo. Musí být vždycky nějaká varianta, jak se ošetří chrup toho pacienta," uvedl.

"Ony ale nejsou jen bílé a amalgámové plomby. Existují ještě mnohé další varianty. Stomatologická komora připravuje různé návrhy, které teď tým odborníků řeší. Jsou tam i zástupci dalších skupin a mají přijít s nějakým návrhem. Já ho následně musím přetavit do úhradové vyhlášky. Jiná cesta není," uzavřel Válek.

Podívejte se na celý pořad Za pět minut dvanáct:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.