Živnostníci budou muset podat daňové přiznání elektronicky. Jinak hrozí pokuty

Daňové přiznání je strašák pro většinu z nás. V případě zaměstnanců na hlavní pracovní poměr bez dalších výdělků vše řeší zaměstnavatel. Živnostníci a podnikatelé se ale musí o daňové přiznání postarat sami.

Termíny pro podání daňové přiznání jsou hned tři. Lidé bez automaticky zřízené datové schránky mají čas do 2. dubna. Lhůta pro přiznání podané elektronicky je o měsíc delší, tedy do 2. května a pokud podáváte přiznání přes daňového poradce, máte čas až do 1. července.

Letos druhým rokem všechny osoby samostatně výdělečně činné musejí přiznání podávat elektronicky, tedy datovou schránkou nebo emailem s elektronickým podpisem. Pro podání daňového přiznání lze také využít aplikace Elektronická podání pro Finanční správu nebo Online finanční úřad. Obě najdete na portálu Moje daně.

[chooze:article;value:543532]

"Velmi často se stává, že živnostník, který má datovou schránku, podá daňové přiznání v papírové podobě. Pokud například uplatňujete školkovné, tak tam se stává, že lidé uplatňují tu maximální výši 17 tisíc korun, přestože správně lze uplatit reálnou výši nákladů," poznamenal mluvčí generálního ředitelství Tomáš Weiss.

Loni ještě úřady nesprávný způsob podání nepokutovaly. Letos už prý shovívavé nebudou. Pokud člověk neodstraní chyby ve stanovené lhůtě, na které byl finančním úřadem upozorněn, vzniká mu povinnost uhradit pokutu ve výši tisíc korun.

Ve výjimečných případech ale hrozí mnohem vyšší sankce. "Částky v řádu desítek tisíc korun se týkají lidí, kteří vůbec nespolupracují s finančním úřadem ani po opakovaných výzvách," dodal Weiss.

[chooze:article;value:546618]

Kromě základní slevy na poplatníka, která loni činila 30 840 korun, mají lidé možnost celé řady daňových úlev. Ale třeba u slevy na dítě je důležité si uvědomit, že ji může uplatňovat pouze jeden z rodičů a nikoliv oba.

"Klíčová je sleva na děti, ta je největší a určitě změní celkovou bilanci daňového přiznání, jednak lidé si mohou odpočítat i dary, mohou uplatňovat životní a penzijní připojištění," připomněl ekonom Štěpán Křeček.

Aktuálně v souvislosti s blížícím se termínem podání daňového přiznání policie varuje před vlnou podvodníků, kteří se pomocí hlasového automatu po telefonu vydávají za ministerstvo financí a finanční správu. Tyto úřady ale mají povinnost komunikovat s klienty prostřednictvím datových schránek.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.