Muž si pochutnal na slanině. Lékaře vyděsilo, co mu pak našli v mozku

Se silnými migrénami přišel do nemocnice 52letý muž z americké Floridy. Stěžoval si na bolesti hlavy, které nepovolovaly ani po jeho obvyklých lécích. Nejvíce jej bolela zadní část hlavy. Lékaři proto provedli sken mozku, píše portál People.

Snímky mužova mozku na první pohled vypadaly jen jako cysty, další zkoumání ale odhalilo mnohem děsivější původ bolestí. Na několika místech v mužově mozku přežívala vajíčka a larvy tasemnic.

Lékaři hned začali zjišťovat, jak se paraziti do mužova mozku mohli dostat. Tasemnice se nejčastěji dostávají do těla lidí skrze trávicí soustavu. Může jít například o případy, kdy hostitelem je například člověk pracující na farmě, který zanedbává hygienu a nedopatřením pozře dobytčí výkaly s vajíčky tasemnice, například při svačení neumytýma rukama.

[chooze:article;value:541860]

Případ nakaženého muže však měl jinou příčinu. Nakazil se ze syrové slaniny. Ta v sobě skrývala vajíčka tasemnice a nebyla tepelně upravená, píše portál Live Science.

Tasemnice většinou napadají trávicí soustavu, zejména střeva. V některých případech se však mohou paraziti dostat i do dalších tkání. Takzvaná neurocysticerkóza označuje napadení nervové soustavy, tedy i mozku, tasemnicemi.

Tato nemoc se na začátku projevuje migrénami, pokud však není léčená, mohou se rozvinout i další příznaky. Mezi typické patří například epileptické záchvaty, slepota nebo demence. Nejčastěji se objevuje v rozvojových zemích, kde patří mezi velmi běžné nemoci, které mohou skončit i smrtí.

Muž z Floridy měl ale větší štěstí. Lékaři mu předepsali léky, které parazity v jeho mozku zabily. Antiparazitika mu také pomohla od jeho migrén, a děsivou nemoc tak bez následků přežil.

Mozkové příhody jsou u dětí stále častější. Příčin je celá řada:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.