Biden i Trump mají zajištěnou nominaci do prezidentských voleb

Biden i Trump s přehledem a podle očekávání vyhráli další kolo primárek svých stran v Georgii, Mississippi a Washingtonu. Oba tak získali dostatečný počet delegátů na nominační sjezdy, informovala CNN.

Demokraté se mají na nominačním sjezdu sejít 19. srpna v Chicagu, republikáni v polovině července v Milwaukee ve Wisconsinu. Delegáti tam formálně vyberou kandidáty, kteří za jejich stranu půjdou do listopadových prezidentských voleb. Teprve pak bude nominace Bidena i Trumpa oficiální.

[chooze:article;value:545464]

​Vzhledem k tomu, že největší Trumpova soupeřka bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová z primárek odstoupila a Biden prakticky neměl soupeře, bylo opakování souboje z posledních voleb v roce 2020 všeobecně očekávané. Oba se nemusí soustředit na soupeře ve svých stranách a mohli už fakticky zahájit své prezidentské kampaně. Jejich předvolební souboj tak bude delší, než bývá obvyklé, upozornila agentura AP.

Podle Reuters bude klání Bidena s Trumpem prvním odvetou v souboji o křeslo v Bílém domě po téměř sedmdesáti letech. Poslední opakovaný souboj se odehrál v roce 1956, kdy republikánský prezident Dwight Eisenhower podruhé porazil demokrata Adlaie Stevensona.

Kdo však není opakování souboje příliš nadšený, jsou američtí voliči. Průzkumy ukazují, že Biden i Trump jsou u většiny voličů nepopulární, uvedla agentura Reuters. Trumpovi u vzdělanějších voličů škodí nesčetná obvinění před soudem včetně toho, že je jako první americký prezident v historii trestně stíhán.

[chooze:article;value:544336]

​Bidenovi určitě nehraje do karet migrační krize na hranicích s Mexikem, rovněž pak ekonomická situace, která je sice z pohledu růstu hospodářství, krocení inflace či stoupajících cen akcí příznivá, mnohé Američany však spíše frustrují vysoké ceny potravin.

A pak je tu otázka věku. Jednaosmdesátiletý Biden je už teď nejstarším prezidentem v historii USA a 63 procent dotazovaných v nejnovějším průzkumu AP uvedlo, že si není jisto jeho schopností efektivně vést zemi. O tři a půl roku mladší Trump na tom není o mnoho lépe, v jeho případě se stejně vyslovilo 57 procent respondentů.

Bill Clinton by strčil do kapsy Trumpa i Bidena, říká politolog Jelínek (3/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.