Definitivní úder polárního víru. Zima se snaží vymazat jaro, varují meteorologové

Nejnovější předpovědi počasí na příští dny jasně naznačují narušený vzor počasí. Nad USA a Kanadou se nachází oblast nízkého tlaku, která podle meteorologů z odborného portálu Severe Weather rozpoutá skutečný boj o moc mezi zimou a jarem.

Rychlé změny v tlakových anomáliích mají totiž v následujících dnech přinést změny teplot. Chladnější počasí má převládat nad východními Spojenými státy, a to už od poloviny března až do jeho konce. "Můžeme vidět, jak se běžný průběh počasí zcela obrací," upozornil meteorolog Andrej Flis.

Právě nad Spojenými státy a Kanadou naruší teplé dny příval studeného vzduchu. V oblasti polárního víru totiž probíhá velmi silné stratosférické oteplení. "Ukazuje, že anomálie atmosférického tlaku se podle předpovědi dostanou ze stratosféry i do nižších poloh, což ovlivní jarní vzorce počasí," dodal Flis.

[chooze:article;value:544936]

​Počasí v Evropě

Zima se přižene i do Evropy. Podle odborného portálu AER udeří změna počasí hlavně na severu. "Prozatím ale nejsou pro Evropu předpovídány rozsáhlé a hluboké mrazy," uklidňuje meteorolog.

"Větší šanci na návrat mrazů mají na východě USA než v Evropě," dodává s tím, že výjimkou by mohla být Skandinávie. I ve Velké Británii by podle nejnovějších předpovědí mělo sněžit i v dubnu. Meteorologové ale neočekávají, že by se měl sníh dlouho udržet.

Ve střední Evropě, a to včetně České republiky, to ale na návrat mrazů prozatím nevypadá. "Teploty pod bod mrazu zpravidla nebudou klesat ani v nočních minimech. Užívat si budeme i nadále pozvolný příchod jara a nejvyšší odpolední teploty se budou až na výjimky pohybovat kolem 15 °C," uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

Naopak Španělsko zažívá v posledních dnech nejchladnější období letošní zimy. "Od nadmořské výšky cca 1 000 m nad mořem tam dokonce o víkendu i sněžilo. Tam ale půjdou teploty v následujících dnech nahoru," doplnila Honsová.

Chmurný výhled počasí rmoutí jih Evropy. Lidé ani nevychází z domu, popsal Španěl:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.