Generál Šedivý řekl, kdy mohou začít odvody. Válka ale bývá rychlejší, varuje

Bezpečnostní situace Česka se může zhoršit velmi rychle. "Odvody ale mohou začít až ve stavu ohrožení státu, což je druhý nejvyšší stupeň krize. A to už může být pozdě. Ten vývoj bojových nebo i válečných konfliktů může být mnohem rychlejší," upozorňuje bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.  

Co si myslíte o názoru na obnovení základní vojenské služby?

Něco takového je dnes nereálné. Ona by asi ani nemohla splnit tu úlohu, kterou bychom od ní očekávali. Nálada ve společnosti by pravděpodobně její zavádění neumožnila. Spíš jsem zastáncem zavedení školního předmětu, v němž by se studenti středních a vysokých škol seznámili s různými způsoby řešení a jednání v krizových situacích.

Jaké situace tím myslíte?

Těch je široké spektrum, mladí lidé by mohli být také připraveni i na situaci, kdy se třeba v jejich škole objeví šílený střelec.  A nejen to, lépe by zvládali i přírodní katastrofy a průmyslové havárie. Taková krizová situace samozřejmě může být i válka.

[chooze:article;value:543582]

Něco podobného se za minulého režimu jmenovalo branná výchova.

Dnes už je ta situace samozřejmě jiná.

Ale kdybychom byli ve válečném stavu, zvládli bychom takovou situaci i bez základní vojenské služby?

Lidi, kteří jsou ochotni se podílet na obraně republiky, bychom měli podchytit na dobrovolné bázi. Tedy hlavně v aktivních zálohách.

Současný počet aktivních záloh je podle vás dostatečný?

Bylo by dobré tu atraktivitu aktivních záloh zvýšit a klást větší důraz i na dobrovolná cvičení. V jejich případě ten vztah s armádou není tak pevně daný jako u aktivních záloh. A mohly by přijít i jiné podpůrné programy, které budou sice poskytovat jakousi přípravu lidí na obranu vlasti, ale na dobrovolné bázi. Aktivní zálohy by vytvořily podmínky pro první vlnu mobilizace. A bylo by na místě otevřít debatu, jestli by v aktivních zálohách nemělo být více členů. Tito lidé mají smlouvu s ministerstvem obrany a za ni pobírají peníze.

[chooze:article;value:543484]

Dobrovolná cvičení, která jste zmínil, jsou ale něco jiného.

Ta armáda rovněž vypisuje. Mohou trvat třeba jeden týden a obsahovat střelecký a základní taktický výcvik. Je ale nutné zdůraznit, že dobrovolná cvičení nejsou totéž co aktivní zálohy.

Těch pojmů souvisejících s obranou státu je víc. Možná si také hodně lidé plete základní vojenskou službu s odvody. Až v případě ohrožení státu nebo aktivace článku 5 Severoatlantické aliance může přijít na řadu mobilizace, což je povolání vycvičených vojáků v záloze. Mobilizace by pravděpodobně probíhala postupně podle ročníku narození. Odvody se týkají nevycvičených vojáků, kteří musejí nejprve absolvovat výcvik. Jak dlouho trvá?

Ten základní asi měsíc a jeho absolvent pak může jít ještě na odborný výcvik pro určitý typ zbraně, k níž bude přidělen. Za měsíc ale voják z nikoho nebude. Spíše bude schopen provádět nějaké základní věci. Příprava by v ideálním případě měla být delší. Vidíme, že Rusové i Ukrajinci posílali na frontu lidi bez odpovídajícího výcviku. Velké procento z nich pak tvoří ztráty kvůli neznalosti věci a neschopnosti se orientovat v bojové činnosti.

Jaká je nutná doba pro kvalitní vojenský výcvik?

Záleží od druhu vojska. Může to být půl roku nebo také dva roky.

[chooze:article;value:543521]

Ohrožení státu ale může přijít mnohem rychleji…

Ano. Odvody mohou začít až ve stavu ohrožení státu, což je druhý nejvyšší stupeň krize a už to může být pozdě. Ten vývoj bojových nebo i válečných konfliktů může být mnohem rychlejší. Vojáci proto říkají, že toho potřebují o lidech vědět víc – jaké mají například vzdělání. To by mohlo zabránit nějaké krizi uvnitř toho mobilizačního systému. Například když bude mít někdo v civilu obor elektrotechnika, může se v armádě rychle uplatnit jako letecký mechanik.

V úvodu jste zmiňoval jakýsi branný předmět pro střední a vysoké školy. Mohli by jeho absolventi získat i nějaké znalosti, které by pak případně urychlily vojenský výcvik?

Samozřejmě ano, ale pořád by to nebylo to, čemu se dříve říkalo základní vojenská služba. V té souvislosti je nutné také připomenout, že ani struktura dnešní armády by zavedení základní vojenské služby neumožnila.

Šedivý: Cílem Rusů je narušit jednotnost ukrajinské společnosti, na jaře budou chtít Charkov (7/2/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.