Slavní muži o návratu vojny: Mladíci tam zlidští, říká Ringo Čech. Vydra by ji zkrátil

[chooze:gallery;value:34931]

​Někteří ze slavných povinnou vojenskou službu zažili na vlastní kůži, jiní se jí vyhnuli. Na otázku, zda by se měla vrátit, se odpovědi značně liší. "Já jsem pro zavedení vojny. Sice jsem na vojně nebyl, já jsem nevoják, ale vojna má jednu pozitivní věc mimo obranu vlasti," popsal František Ringo Čech. 

Podle něj je důležitou etapou v dospívání mladých mužů. "Na vojnu jdou mladíci v nejdivočejším věku a s nejbujnější energií. Vojna je zkrotí, zlidští a vracejí se už v bačkorách," vysvětlil Ringo Čech.

[chooze:article;value:543659]

Oproti tomu herec Václav Vydra, který na vojně sám byl, zastává jiný názor. "Já jsem na vojně byl, ale zařadili mě k orchestru, nebyl jsem u žádných bojových jednotek. I tak to pro mě byl docela velký zásah do života. Nicméně si myslím, že není od věci, když si to každý zkusí," ozřejmil herec.

Dospívající muže by rozhodně neodváděl na celé roky, měli by si však vyzkoušet alespoň základní výcvik. "Nemusí tam jít na dva roky nebo na rok, ale mohou si to zkusit třeba na měsíc," popsal Vydra. Návrat vojny je pro něj ošemetné téma a jasnou odpovědí si není jistý. "Já jsem samozřejmě přivítal profesionální armádu, ale když dojde k nějakému konfliktu a profesionální armáda má málo vojáků, tak kde mají vzít další? To je problém," svěřil se.

[chooze:article;value:543484]

"Takže to musí být nějakým způsobem operativní. V současné době to není téma, které by se mělo řešit, ale do budoucna asi je, jestli se ten svět nevyřeší nějakým jiným způsobem," reagoval herec. V případě rizika se podle něj vojna stejně obnoví. "Pokud to bude potřeba, tak se vojna zavede stejně, vždycky to tak bylo," uzavřel.

Povinnou vojenskou službu by neobnovil ani Pokáč, muselo by jít opravdu do tuhého, aby byl pro. "Pokud by to nebylo nevyhnutelně nutné, tak ne. Já jsem na vojně nebyl a jsem za to rád," vysvětlil textař. Zato herec Martin Dejdar má jasno. "Ne," odpověděl Dejdar stručně na otázku, zda by ji vracel.

[chooze:article;value:542899]

Mnoho celebrit do tohoto tématu raději nechtělo zabrušovat. "Nechci řešit nic politického, fakt mě to nezajímá," reagoval operní pěvec Štefan Margita. Podle Jiřího Macháčka zase nejde téma shrnout stručně a vyžadovalo by mnohem širší zamyšlení. "Já na to nebudu odpovídat takhle v krátkosti. Je to téma, které bych případně pojal nějak obšírněji," vysvětlil Macháček.

Kluci se zatím vojny bát nemusí. Odvody jsou ale potřeba, míní expert (2/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.