Ministr Rakušan jel v autě bez pásu. Velká chyba, přijmu následky, kaje se

Rakušan na sociální síti X v autě reagoval na předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a jeho video s kohoutem. Přitom si ale nevšiml, že na zadním sedadle jede nepřipoutaný.

"Jednoznačná chyba, jel jsem na debatu Bez cenzury, ale rozhodně bych na ni neměl jezdit bez pásu. Já to jako chybu vnímám a jsem připraven za to vést veškeré důsledky, zaplatit pokutu a možná říct všem ostatním: 'Nedělejte takovou hloupost jako já, pásy můžou zachraňovat život.'," reagoval na video pro TN.cz ministr.

[chooze:article;value:539802]

"Nejezdím často bez pásů, byla to situace, kdy jsem si sundal kabát a potom jsem si pás nenandal. Ale já se nevymlouvám, je to jednoznačná chyba, nemá se to stávat, mám si na to vzpomenout, je to hloupost, svoje děti to učím a nenechám je do auta bez pásu sednout, určitě nejdu dobrým příkladem," poznamenal. Jinak údajně s pásem pravidelně jezdí, protože to může zachraňovat životy.

Sám si to, že nemá pás, při nahrávání videa neuvědomil. "Nikdo mě zatím nekontaktoval, je za to nějaká sazba, je za to nějaká pokuta a tu já jsem samozřejmě připraven zaplatit, protože to byla jednoznačně blbost," doplnil.

[chooze:article;value:538612]

Podle dopravního experta Romana Budského hrozí ministrovi vnitra pokuta 1 500 až 2 000 korun. "Sám se v uvozovkách nejvyšší policajt usvědčil, že nedodržuje zákony, a ještě se tím chlubí," řekl TN.cz.

"Bez pásu je při nehodě podle statistik čtyřikrát větší šance smrti," upozornil. Mohl podle něj navíc ohrozil pasažéry, kteří jeli před ním. "V rychlosti například 70 kilometrů za hodinu, kterou se mimo obce běžně jezdí, by se neudržel a vrazil by lidi před sebou na palubovku, je to nebezpečné, i kdyby měli ti před ním pásy," dodal.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.