Boj o potopenou španělskou loď. Skrývá se na ní poklad nesmírné hodnoty

Kolumbijská vláda chce ze dna Atlantského oceánu vyzvednout obří poklad skrývající se uvnitř potopené španělské lodi San José. Ta před svým potopením před více než 300 lety vezla zlato, stříbro a drahokamy v hodnotě asi 20 miliard dolarů, tedy skoro půl bilionu korun.

Podle deníku Independent by se měl celý poklad dostat nad hladinu v roce 2026, kdy končí mandát současnému prezidentu Gustavu Petrovi. Vláda ho chce údajně umístit do muzea.

Podle americké CBS chce Kolumbie poklad z lodi dostat s pomocí robota. Celá operace v hloubce asi 600 metrů by přitom měla vyjít na asi 4,5 milionu dolarů, tedy zhruba 105 milionů korun, což je ve srovnání s hodnotou pokladu na lodi nicotná částka. Problémem ale je, že si na poklad činí nároky kdekdo.

[chooze:article;value:543591]

Galeona s 64 děly patřící Španělskému království se potopila poblíž kolumbijské Cartageny v roce 1708. Osudnou se jí stal souboj s britským námořnictvem. Z 600 lidí na palubě tehdy přežila jen hrstka. Poté místo jejího posledního odpočinku upadlo v zapomnění, než Kolumbie v roce 2015 ohlásila její nalezení. Přesné místo ale vláda pro jistotu dál drží v tajnosti.

Kromě Kolumbie se k pokladu hlásí i Španělsko anebo domorodí obyvatelé Bolívie, jejichž předci měli drahé kovy na palubě údajně vytěžit. Obě skupiny ale chtějí s Kolumbií ještě jednat.

To americká společnost Sea Search Armada (dříve Glocca Morra), která tvrdí, že loď vypátrala už před 40 lety, rovnou požaduje polovinu hodnoty celého pokladu a s Kolumbií se soudí. Podle španělského portálu The Olive Press se pak k cennostem navíc hlásí též Panama a Peru, z jejichž území prý obsah lodi pochází. Je proto pravděpodobné, že další spory o poklad ještě přijdou.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.