Muž vyhrál v loterii nesmírné bohatství. Jeho rozhodnutí lidi nepřestává šokovat

Pokud byste vyhráli pohádkovou výhru v loterii, co by byste ve svém životě změnili? U mnoha lidí by odpovědí pravděpodobně byla výpověď v zaměstnání. To ale může být chyba. Tvrdí to alespoň Mark Gardiner z Velké Británie, který před 30 lety spolu s kolegou vyhrál přes 22,5 milionu liber, což by při současném kurzu bylo asi 666 milionů korun. Se svou zkušeností se svěřil deníku Daily Mail.

Mark se před výhrou živil jako sklenář na jihovýchodě Anglie a i po výhře se rozhodl u řemesla zůstat. "Ať už to byla nervozita, nebo strach z neznámého, pomyslel jsem si: Budu pokračovat v práci," zavzpomínal. "Myslel jsem, že si prostě nechám dostatek času, abych se rozhodl, co dál, kdy s tím seknu," dodal. Onen moment ale nepřišel nikdy.

I v 61 letech tak ve své malé rodinné firmě pracuje dál. Neznamená to ale, že by se v jeho životě nic nezměnilo. "Nemusím brát každou zakázku. A pokud bych si chtěl vzít den volna, protože je zrovna hezky, můžu," pochvaluje si. Život mu navíc zpříjemňuje velký dům s bazénem, několik drahých aut, letní sídlo na Barbadosu či jachta.

[chooze:article;value:544239]

Práce mu prý ale umožnila udržet si zdravý rozum v době po pohádkové výhře, která prý rozhodně nebyla snadná. "Neexistovala žádná příručka, nechodili jsme do žádného kurzu. Bum a bylo to. Byl to ohromující pocit," tvrdí. Spousta lidí ho tehdy žádala o peníze, včetně bývalých přítelkyň či exmanželek, které měl tou dobou tři. Stálo ho to také některá přátelství, včetně toho s kolegou Paulem, s nímž loterii vyhrál.

Poté, co si peníze rozdělili, se už neviděli. Paul se totiž brzy odstěhoval na rozlehlé panství ve Skotsku, kde žil stranou od lidí a prakticky s nikým se nevídal. "Kdybychom nevyhráli v loterii, zašli bychom spolu další pátek na pivo. Nechápu to a asi to ani nikdy nepochopím," dodává k tomu Mark.

[chooze:article;value:544337]

I v Česku už padaly pohádkové výhry. Loni v srpnu například vyhrála čísla vsazená na benzínce na Karlovarsku jackpot ve výši 185 milionů korun. Nejvyšší zaznamenanou výhrou v tuzemsku pak bylo skoro 2,5 miliardy za tiket v evropské loterii Eurojackpot vsazený v Pardubickém kraji. I tyto výhry ale blednou před rekordní výhrou na americké Floridě ve výši asi 35 miliard korun.

Z velkých výher má krom samotných výherců radost také český stát. Srážkovou daní si z nich totiž vezme 15 %. Zatímco dříve se takto danily výhry až nad milion korun, od letošního roku si stát svůj podíl vezme už od výhry 50 000 Kč, jak připomíná i loterijní společnost Sazka.

Muž vyhrál přes 33 milionů v loterii. Výherní tiket vyhodil do koše (3/2021):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.