Evropské turistické destinace řeší vážný problém. Některé už vyhlásily stav nouze

Rekordně teplá zima přináší v některých částech Evropy závažné problémy. Není totiž jen teplejší než obvykle, ale také sušší. S velkým suchem už teď podle deníku Independent bojuje italský ostrov Sicílie, který je oblíbeným cílem turistů. Na místě už byl dokonce vyhlášen i stav nouze.

"Dokonce i příprava bylinkového čaje nebo vaření těstovin je únavný proces," stěžuje si studentka a servírka z jihosicilského města Agrigento Maria Maneriová. Voda tam totiž teče jen každý druhý den a lidé si musí dělat zásoby. Pro Marii to znamená složité a únavné přenášení nádob s ní.

Nedostatek vody není pro Sicilany ničím neobvyklým a mnoho domů má na střechách cisterny na sběr dešťové vody. Jenže v případech extrémního sucha, kdy ani v zimně neprší, tato tradiční opatření nestačí. Kvůli nízkým srážkám dramaticky klesla i hladina v jezeře Rosamarina nedaleko Palerma.

[chooze:article;value:544199]

"Přibližně 10 až 15 % vody je již na příděl v 55 obcích. Od pondělí 4. března však bude příděl vody zaveden ve více než 93 obcích, což se dotkne 850 000 obyvatel. V některých případech by příděl mohl dosáhnout 45 %," řekl portálu Euronews provozní ředitel tamní vodárenské společnosti Siciliacque Massimo Burruano.

Právě vodárenským organizacím ale někteří kladou za vinu rozsah současné krize. "Po tři dekády tu chybělo dostatečné vedení. Nevznikaly žádné nové projekty a údržba nebyla prováděna adekvátně," tvrdí Massimo Gargano z Národní asociace pro rekultivaci zavlažování.

Sucho ale řádí i jinde. Problémy hlásí už i Maroko a Alžírsko či Kanárské ostrovy, které patří Španělsku. Na jednom z nich, Tenerife, je od pátku také stav nouze. Vodní nádrže tam už k 1. únoru byly jen na 34,6 % své kapacity. Loni touto dobou byly nad 50 %. Srážky se tam navíc v posledních letech snížily o 15 až 40 procent a výpar se oproti tomu zvýšil o 10 až 25 %.

Podle Vědeckého portálu Evropské Unie extrémní sucho sužuje také jihozápadní Španělsko, včetně Baleárských ostrovů, Tunisko nebo Maltu. Obavy z něj mají například také obyvatelé Řecka. Silná a dlouhotrvající sucha totiž postihují Evropu déle než dva roky a severní Afriku šest let. A podle odborníků na změnu klimatu se tento stav bude ještě zhoršovat.

Speciál o počasí: Zažíváme nejteplejší únor od začátku měření:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.