Ruské úřady komplikují Navalného pohřeb. Rodině stále nepředaly jeho tělo

Ruské úřady dělají všechno pro to, aby se na pohřbu opozičníka neshromáždili ve velkém jeho podporovatelé, informoval web Meduza. Na místě tak hlídkuje policie, která postavila ohrazení. Přijely i vozy, které mají odvážet zatčené lidi, uvedl portál Mediazona.

Pohřeb začne ve 12 hodin našeho času. Následně opozičníka pohřbí na Borisovském hřbitově, kde také čekají policisté. Na každé lampě v okolí jsou bezpečnostní kamery.

Nejvýznamnější kritik Kremlu zemřel v trestanecké kolonii za polárním kruhem, informovala vězeňská služba 16. února. Následně ruské úřady odmítaly vydat rodině tělo. 

[chooze:article;value:544024]

Vdova Julija má nyní obavy ze zatýkání na pohřbu. Navalného tým měl problémy s nalezením místa pohřbu. Kvůli výhrůžkám navíc pohřební služby nechtěly převážet tělo opozičníka.

Rodina navíc stále nemá tělo zesnulého. "Příbuzní dorazili do márnice v 10 hodin, kdy jim mělo být předáno Alexejovo tělo. Tělo dosud nebylo poskytnuto. Harmonogram se zatím nezměnil, ale může dojít ke zpoždění," sdělila na sociální síti X jeho mluvčí Kira Jarmyšová.

Pohřbu se zúčastní i současný vedoucí českého velvyslanectví v Moskvě Jiří Čistecký. Ten zastupuje velvyslance Vítězslava Pivoňku, který už je několik měsíců v Česku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.