Obezita se vymkla kontrole. Trápí osminu lidstva, podíl dětí je alarmující

Nejnovější data vyplynula ze studie Světové zdravotnické organizace (WHO), kterou zveřejnil prestižní lékařský časopis The Lancet. Podle výzkumu je na světě obézní více než miliarda lidí, tedy každý osmý člověk. Obezitou trpí 880 milionů dospělých a neuvěřitelných 159 milionů dětí.

"Tato nová studie zdůrazňuje důležitost prevence a zvládání obezity od raného věku až do dospělosti prostřednictvím stravy, fyzické aktivity a adekvátní péče, řekl pro BBC Tedros Adhanom Ghebreyesus, předseda WHO.

[chooze:article;value:535096]

Míra obezity u dětí se podle studie během let 1990 až 2022 rapidně zvýšila, a to až čtyřnásobně. U dospělých žen se potom zvýšila dvojnásobně a u mužů trojnásobně. V České republice obezita ohrožuje až čtvrtinu dětí.

Hlavní příčinou dětské obezity je podle pediatrů hlavně nevyvážený jídelníček, který se skládá z tučného a smaženého jídla, a pití sladkých nápojů. Další samostatnou kapitolou je pohyb, kterého mají děti nedostatek.

K nárůstu obezity přispělo také období covidu, během kterého lidé strávili mnohem více času doma, často u počítače. "Bohužel období covidu vedlo ještě k dalšímu zrychlení toho nárůstu," potvrdil přednosta centra diabetologie IKEM Martin Haluzík.

[chooze:article;value:535094]

Odborníci ze Světové zdravotnické organizace shromáždili data z více než 3 600 studií publikovaných za posledních 34 let, aby pochopili, jak se míra obezity mezi lety 1990 a 2022 změnila.

Samotného výzkumu se zúčastnilo 222 milionů lidí starších pěti let ze 197 zemí světa. Odborníci analyzovali jejich výšku a váhu prostřednictvím výpočtů indexu tělesné hmotnosti (BMI).

Dvě třetiny Čechů trápí obezita. Lékař vysvětlil, jak si s ní poradit (12/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.