Otec se sám staral o tři děti. Na výchovné k důchodu čekal dlouhé měsíce

Sedmdesátiletý František Slezák z Bohumína a o dva roky starší Jaroslav Horáček z Bruntálu se neznají, přesto mají hodně společného. V mládí je opustily manželky, které jim doma nechaly malé děti.

"Na moje narozeniny mi řekla, že si chce užívat, že si neužívala, že se nechce starat o děti. Tak odešla," řekl František Slezák.

"Nejmladší Michal měl v tu dobu šest let, Monika osm. Sociálka zjistila, že moje žena se o děti nestará a že jsou děti ulice. Nejstarší Renek zůstal se mnou hned, vůbec s matkou nešel," uvedl druhý důchodce Jaroslav Horáček.

[chooze:article;value:543817]

​​Protože hrozilo, že dvě děti Františka Slezáka a tři Jaroslava Horáčka skončí v dětských domovech, oba muži se bez váhání rozhodli, že se o děti budou starat a vychovávat je.

"Holka měla tři roky a kluk rok, když mi byly svěřeny děti do péče. Staral jsem se až do konce, v podstatě jsem s nimi stále ve styku, bavíme se," uvedl pan Slezák.

"Otec mě vychoval myslím dobře, vzpomínky jsou krásné, užívali jsme si s bratrem, nikdy nám nic nechybělo. I když jiní měli trošku víc, my jsme si vždycky říkali, hlavně, že nejsme v dětském domově, že si nás tatínek nechal. Otec byl skvělý, nikdy nás netrestal, nenadával, vždycky udělal první poslední pro nás. Určitě si myslím, že má nárok na tu pětistovku, aby dostával na mě i na bratra, jelikož si to zaslouží," upozornila Anna Mrázková, dcera Františka Slezáka.

S matkou se děti nestýkaly, nechtěly ji vidět. Zájem o ně údajně neměla ani ona, jen pravidelně posílala alimenty. "Bratr měl trochu smůlu, vzal si strašně mladou holku, která nevěděla, co je manželství. Staral se o děti, chodil do práce a ona ani nevařila, to on když přišel z práce, teprve vařil a staral se o děti," vzpomínala sestra pana Slezáka Anna Stanovská.

[chooze:article;value:542143]

​V dětském domově by zřejmě skončily i tři děti Jaroslava Horáčka. Ten se ale rozhodl, že udělá vše, aby zůstaly u něj. "Byl jsem typický chlap, který nic neumí ohledně dětí. Zjistilo se, že všechny děti chtějí mě," popsal Jaroslav Horáček.

Když se oba muži dozvěděli, že by mohli k důchodu dostávat ještě pětistovku za každé vychované dítě, neváhali ani minutu. O peníze požádali dokonce o dva měsíce dříve, než zákon začal loni v lednu platit. Od té doby utekl více než rok. František Slezák ani Jaroslav Horáček zatím nedostali ani korunu.

"Jel jsem žádat na ty děti. Úřednice mi tvrdila, co všechno musím donést a zařídit, že musím lítat po úřadech, po čertech a ďáblech. Rok jsme čekali a nic, nikdo se nám neozýval, nikdo s námi nekomunikoval. Každého čtvrt roku jsem se ptal," stěžuje si pan Slezák.

"V roce 2022 jsem sebral veškeré papíry a šel jsem je odevzdat. Doufal jsem, že budu dostávat k důchodu těch 500 korun na každé dítě. Je rok 2024 a do dneška nemám ani korunu," podělil se o svou zkušenost pan Horáček.

Důchodci čekali příliš dlouho, tvrdí advokát

"Tahle lhůta je samozřejmě nepřiměřená a určitě je nemožné, aby takhle dlouho někdo čekal na splnění nebo na rozhodnutí. Proto doporučuju, aby to urgovali písemně s tím, nechť jim odpoví, zejména v tom, jaké doklady mají doložit tak, aby mohlo být vypláceno," upozornil advokát Petr Kausta.

Úředníci ze sociálky v Karviné se nechtěli ke kauze vyjadřovat, údajně to není v jejich kompetenci a odkázali štáb na centrálu v Praze.

"Délka šetření je odvislá od okolností a složitosti konkrétního případu, a to zejména s ohledem na to, že výchovné náleží pouze jedné z více pečujících osob a je nutné zjistit, která z nich splňuje podmínky nároku na výchovné. Po vyřízení žádosti dotyčný obdrží rozhodnutí a v případě vzniku nároku na výchovné poté i doplatek za období od ledna 2023," sdělila mluvčí České správy sociálního zabezpečení Tereza Koukolová.

"Výchovné se přiznává tomu z rodičů, který o děti pečoval převážnou část jejich nezletilosti. Druhá věc, která může nastat, je to, že vznikne mezi rodiči spor, kdo z nich má nárok na výchovné. Samozřejmě může být mezi nimi uzavřena dohoda. Pokud není, rozhoduje o tom, komu bude ten nárok přiznán, opět správní orgán," předeslal advokát Lukáš Seibert.

[chooze:article;value:541473]

​Když se pořad TV Nova Na vaší straně začal o případy zajímat, úředníci se oběma seniorům během týdne ozvali. "Poslali mi dopis, že mi přiznávají 500 korun na každé dítě, tak jak je uvedeno v rozhodnutí krajského soudu a na základě toho, že mi budou vyplácet k důchodu těch 1 500 korun na tři děti. Že mi to budou vyplácet od 1. června a zbytek doplatí. Mám důchod 15 tisíc, když si spočítáte nájem a léky, na živobytí mi zůstávají 2 000," poznamenal pan Horáček.

Po více než roce se úředníci ozvali i panu Slezákovi. Na rozdíl od pana Horáčka mu ale zatím tisíc korun měsíčně za dvě vychované děti nedali. Vyžádali si od něj další dokumenty, hlavně rozsudek soudu, který mu děti svěřil do péče. Originál už pan Slezák nemá.

"Za tři týdny nebo za čtrnáct dní mi to pošlou domů. Zase budu muset zajet do Karviné, dát tam ten papír a třeba mi řeknou, že budou chtít ještě další papír, třeba rozvodový," vyjádřil své obavy pan Slezák.

Sociálka nevysvětlila, proč trvalo tak dlouho, než se panu Slezákovi někdo ozval a alespoň mu řekl, které dokumenty má doložit. Senior, který vychoval dvě děti, zatím vyhráno nemá, ale věří, že vše je už na dobré cestě. A pokud by mu úřady nakonec peníze za výchovu dětí zamítly, je připravený se o ně i soudit.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.