Lékaři varují před šířením nakažlivého viru. Způsobuje průjem, zvracení i křeče

Lékaři v USA zaznamenali výrazný nárůst nakažlivého onemocnění, které způsobuje takzvaný norovirus. Podle zjištění deníku CBS News bylo v minulém týdnu pozitivních zhruba 12 procent všech provedených testů na norovirus, což je zhruba o deset procent více než týden předtím.

"Tyto výsledky jsou sice nižší než vloni touto dobou, ale měli bychom zůstat ostražití," upozornila doktorka Mallika Marshallová. "Někteří totiž mohou zůstat nakažliví i dva týdny poté, co jeho příznaky odezní," dodala.

Právě v loňském roce způsobil virus potíže v Severní Karolíně poté, co se jím nakazilo více než 200 lidí. Nákazu si dle magazínu People zřejmě odnesli ze sushi restaurace, která měla podávat znečištěné jídlo.

[chooze:article;value:541493]

​Příznaky a prevence

Jak uvádí americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí, virus se šíří prostřednictvím kontaminovaných potravin a tekutin. Přenést se může ale i dotykem infikovaných povrchů a následným vložením prstů do úst.

U nakažených pak může způsobit akutní gastroenteritidu, tedy současný zánět žaludku a tenkého střeva. Mezi hlavní příznaky nemoci tak patří průjem, zvracení a žaludeční křeče. Symptomy povětšinou trvají jeden až dva dny.

Nejvhodnější prevencí je podle lékařů důkladné mytí rukou. Pokud sdílíte domácnost s pacientem nakaženým norovirem, nezapomínejte pravidelně čistit toaletu a vymezit pro něj ručníky i další osobní věci.

[chooze:article;value:539667]

​Norovirus v Česku

​Česká studie z roku 2022 říká, že noroviry jsou společně s rotaviry nejčastějšími původci virových gastroenteritid v České republice. Mezi roky 2008 až 2020 bylo do informačních systémů infekčních nemocí nahlášeno 33 575 norovirových gastroenteritid.

Nejvíce postižené touto nemocí byly ženy, mužští pacienti tvořili zhruba 40 procent. Za celé období byl virus zaznamenán u 7 431 dětí do věku pěti let. Studie potvrdila, že se virus nejčastěji vyskytuje právě u malých dětí. Nejvíce na něj naopak umírají lidé starší 65 let.

"V souvislosti s norovirovou gastroenteritidou bylo hlášeno 24 úmrtí (smrtnost 0,07 %) ve věku 42–94 let, ve věkové skupině 15–64 let byla zjištěna smrtnost 0,02 %, ve věkové skupině 65letých a starších 0,24 %," uvedli autoři studie.

U slepic byl objeven velmi agresivní virus H5N1 (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.