Nemáme čas na přihlášky, stěžují si ředitelé. Spousta je navíc špatně vyplněná

Projít každou přihlášku jednu po druhé, zkontrolovat správnost údajů i příloh a nakonec potvrdit, že škola přihlášku přijímá. Na všechny tyto kroky mají ředitelé čas jen do středy, uchazečů jsou přitom na některých školách i tisíce.

"Na školách, kde je těch přihlášek velké množství, kde je to víc než tisíc, tam je i těch pět pracovních dnů na zpracování poměrně málo," pronesl předseda Unie školských asociací Jiří Zajíček.

Podle ministerstva školství ale prodloužením lhůty předešli stresu rodičů a přetížení systému na poslední chvíli. "Samozřejmě jsme si vědomi toho, že jednodenní oddálení toho termínu pro podávání přihlášek mohlo na některých školách třeba zhoršit organizaci práce, věříme přesto, že se to všechno zvládne," hájila se mluvčí ministerstva Tereza Fojtová.

[chooze:article;value:540224]

Zpracování komplikují hlavně chybně vyplněné nebo neúplné přihlášky. "Na hodně vysvědčeních chybí různé podpisy a podobně. Chybí tam některé osobní údaje," vysvětlila ředitelka Gymnázia Arabská Zdeňka Hamhalterová.

V případě, že v přihlášce něco není v pořádku, musí škola rodinu kontaktovat. Problém pak může nastat u papírových přihlášek, pokud rodiče nevyplnili svůj email nebo telefon. "Zbývá jenom papírový kontakt, což při fungování současné pošty není úplně nejpružnější systém," postěžoval si ředitel Sigmundovy střední školy strojírenské Pavel Michalík.

Práci o víkendu se nevyhnuli ani na Gymnáziu Arabská. Mají totiž necelý týden na kontrolu všech podaných přihlášek a zároveň musejí začít s přípravou na blížící se maturitní zkoušky.

[chooze:article;value:542668]

Cizinci můžou v přihlášce žádat například o prominutí zkoušky z českého jazyka. Často ale nedoloží všechny potřebné dokumenty. "Je hodně případů, kdy nedokládají oprávněnost pobytu v České republice. Ono ani není nakonec problém s Ukrajinci, ale jsou tady další jiné národnosti: Korejci, Turci, děti z Itálie, Moldavska, Kazachstánu," vypočítala Hamhalterová.

Komunikaci má školám usnadnit nová funkce. Od pátku mohou ředitelé kontaktovat rodiče přímo přes systém Dipsy.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.