Podněstří chystá referendum o připojení k Rusku, varují američtí analytici

Podněstří by mohlo koncem února uspořádat referendum o připojení k Rusku, domnívá se americký Institut pro studium války (ISW). Proruský separatistický region se od Moldavska odtrhl na začátku 90. let. Rusko má v mezinárodně neuznaném Podněstří umístěny jednotky navzdory oficiálním protestům moldavské vlády.

Existují proto důvodné obavy, že Rusko Podněstří použije jako odrazový můstek pro možnou invazi do Moldavska.

Referendum by se mohlo uskutečnit v rámci sjezdu členů "parlamentu všech úrovní", tedy okresních, městských a vesnických zastupitelstev, varuje deník Ukrajinská pravda. Podle něj na kongresu vystoupí s projevem šéf Kremlu Vladimir Putin.

[chooze:article;value:542119]

​Podle webu se podněsterští vrcholní politici netají tím, že sjezd bude jednat o Rusku. Jeden z nich měl podněsterské televize TSV přiznat, že účelem sjezdu je potvrdit, že Tiraspol se chce přidat k Ruské federaci. Tiraspol je hlavním město Podněsterské moldavské republiky, která však není mezinárodně uznávána.

Důvodem pro referendum by mohla být avizovaná potřeba chránit ruské občany a "krajany" v Podněstří před hrozbami ze strany Moldavska a NATO. Podobné odůvodnění mělo vyhlášení Luhanské a Doněcké lidové republiky na Donbase.

Evropa chystá další sankce na Rusko. To zatím zvedá produkci (20/2/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.